V nedeľu sme na sv. omši privítali otca Andrzeja Madeja, misionára z rehole Oblátov Nepoškvrnenej Panny Márie. Je prvým katolíckym kňazom na území Turkmenistanu, ktorý tam slúži nastálo, a to už (alebo ešte len?) 16. rok. Ako zodpovedný za Cirkev a misiu v tejto krajine je zároveň členom diplomatického zboru a tiež členom konferencie biskupov strednej Ázie. Predstavený maličkej rehoľnej komunity (3 kňazi na celú krajinu) a farár jedinej turkménskej farnosti (asi 150 katolíkov – nie 150 tisíc, ako úsmevne podotkol). Zdanlivo maličká misia sa však rozprestiera na území 10x väčšom ako Slovensko. O počte návštev, stretnutí, rozhovorov či kilometrov, ktoré v súvislosti s tým musí ročne absolvovať, sa nám asi ani len nesníva. O to vzácnejšia bola jeho krátka návšteva v Sabinove.

Otec Andrzej začal homíliu poďakovaním sa všetkým, ktorí sa na tejto misii podieľajú osobne –modlitbou a finančnou podporou. Vydal nádherné svedectvo človeka úplne oddaného Bohu a službe. „Nie je nič krajšie, nič väčšie a lepšie ako Ježiš,“ snažil sa nám povedať aj inými slovami. „Žatva je veľká a robotníkov je málo. V Ázii zatiaľ len 3 % obyvateľov pozná Ježiša!“ Pritom vyjadril prianie, aby aj z našej farnosti Boh poslal misionárov do Ázie. „Mal som hrozný sen,“ hovoril, „snívalo sa mi, že zatvorili všetky kostoly na svete a ktosi povedal, že je koniec – už netreba ohlasovať Ježiša, lebo sa už všetko skončilo. Strhol som sa zo sna spotený a prestrašený a celý rád som povedal: „Vďaka Bohu, že to bol len sen!“ Čo budem robiť, ak nie ohlasovať Ježiša, ktorý mi je všetkým, je najdôležitejším!“ Ježiš, ktorý nás pozýva k tomu, aby sme „kraľovali“. „Chcete kraľovať?“ pýtal sa dospelých aj detí, „tak slúžte.“ „Koľko kráľov a kráľovien je tu teraz – kraľujete vo vašich rodinách, lebo milujete, a preto slúžite – a to celým srdcom, celou dušou a zo všetkých síl!“ povzbudil nás a na záver už len dodal:

„Ľúbiť, ľúbiť, ľúbiť – slúžiť, slúžiť, slúžiť!“

Prosíme o modlitbu za ďalší misijný výjazd do Turkmenistanu. Plánovaný odchod troch laikov je začiatok roka 2013. Akokoľvek sa už 8. rok snažíme o nepretržitú službu laikov na mieste, vízová politika krajiny nám to zatiaľ neumožňuje. Neúnavne však spoločne s otcami misionármi hľadáme spôsob, ako to konečne vyriešiť. Misiu v Turkmenistane môžete kedykoľvek podporiť aj príspevkom na účet číslo: 2728967854/0200 (VÚB banka). Ďakujeme!

foto