V sobotu 5. januára sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Sabinove uskutočnil kolednícky ples ako odmena pre rodiny a ich deti, ktoré koledovali. Hoci ja som sa ho zúčastnila prvýkrát, pre viacerých je súčasťou koledovania. Celé podujatie moderovala šikovná Mária Mervová, ktorá nás previedla pestrým programom. Ples bol otvorený animátorským tancom na pesničku AllezOlaOle od Jessyho Matadora. Deti aj rodičia sa zabávali ako pri eRko tancoch, tak aj na modernú a ľudovú hudbu. Dokonca sme na záver skvele stráveného času boli svedkami tanečného súboja medzi dievčatami a chlapcami. Nechýbala ani tombola a súťaže, v ktorej rezonovala téma tohtoročného plesu a zároveň ročnej témy, ktorú žijeme v eRku: „Z malého zrnka strom“. Pre oteckov bolo výzvou triediť rôzne semienka, mamky vozili na fúriku drevo. A čo je najlepšie na stromoch? No predsa ovocie. Úlohou detí bolo odšťaviť pomaranč.

Hosť Katka „Pipi“ Gregová nám rozprávala o konkrétnych projektoch dobrej noviny a o ľuďoch žijúcich v Ugande. Tohtoročnou témou koledovania „Padlo do úrodnej pôdy“ nás sprevádzali Solomon, Florence a Musisi z centra Providence Home (Dom prozreteľnosti) v mestečku Nkokonjeru. Spolu s deťmi sme sa o ňom rozprávali na pravidelných stretnutiach. V súčasnosti ho za prechodný domov považuje štyridsaťosem detí s rôznym druhom postihnutia. V dome Prozreteľnosti sa sami snažia získať i vytvárať vlastné zdroje. V projekte majú malú farmu, pekáreň, ktorá pečivom a chlebom zásobuje nie iba ich kuchyňu, ale aj široké okolie.

Chceme poďakovať všetkým sponzorom, animátorom za prípravu detských skupiniek a plesu, a hlavne všetkým koledníkom, bez ktorých si nevieme predstaviť žiadny z projektov Dobrej noviny.