foto

Na budúcu sobotu, 11. mája 2013, prebehne v našom farskom kostole kolaudácia nového organu, čo bude posledným krokom jeho realizácie. Pri kolaudácii organu ide o odovzdávanie a preberanie tohto hotového hudobného nástroja. Organ odovzdáva jeho umelecký tvorca, organár Gabriel Bies, a preberá naša farnosť, ktorá je objednávateľom a „investorom“. Doteraz sme teda síce organ používali, ale len v tzn. „skúšobnom režime“, a až po kolaudácii sa stane naším a začne bežať záruka, ako pri každej inej novej veci, ktorú si zadovážime.

Kolaudácia prebieha pod dohľadom odbornej komisie, do ktorej sú pozvaní odborníci v tejto oblasti: Prof. Ján V. Michalko, ArtD., a Dr. Marián A. Mayer, obaja z Bratislavy, ako aj organológ Prof. Václav Uhlíř z Česka, zástupca košickej Arcidiecézy doc. Dr. Ján Veľbacký PhD., ktorý je zodpovedný za cirkevnú hudbu a tiež náš rodák Mgr. art. Marek Vrábel, ArtD.

Úlohou tejto komisie je preštudovať ponuku, zmluvu, projektovú dokumentáciu, a potom priamo pri organe overiť, či organár urobil všetko tak, ako to bolo dohodnuté. Nástroj bude preskúšaný po funkčnej, technickej stránke, ale pri hodnotení bude hlavný dôraz kladený na jeho zvukové možnosti a kvalitu. Odborná komisia sa vyjadrí aj k vizuálnej stránke a pripraví celkové hodnotenie, v ktorom pravdepodobne odporúča nástroj na prevzatie.

Po skončení bude vyhotovená zápisnica, v ktorej zaznamenajú zistenia a prípadné poznámky k nástroju. Komisia tiež môže navrhnúť isté veci vylepšiť, či už zvuk organu, alebo jeho vzhľad. Celý priebeh kolaudácie je otvorený pre verejnosť, môžu sa jej zúčastniť nielen pozvaní hostia, ale každý, kto má záujem. Kolaudácia začne o 10.30 hod.

foto

Po kolaudácii (predpokladáme, že úspešnej) nám už ostane len doplatiť, čo dlhujeme. Tohto roku sme už uhradili 12.000,- € a tak z celkovej sumy ostáva zaplatiť ešte 20.520,- €.

Súčasťou kolaudácie býva aj kolaudačný koncert, ktorý pripravujeme na ďalší deň, v nedeľu 12. mája 2013 o 19.30 hod. (po skončení večernej sv. omše). Organ skrze umelecké veľdiela ukáže svoje kvality v celistvých skladbách, ktoré bude sprevádzať aj hovorené slovo, a aj videoprojekcia, aby publikum mohlo sledovaťaj samotnú hru na tomto nástroji. Na koncerte zaznejú skladby autorov od barokovej doby až po súčasnosť, vrátane organových improvizácií interpreta. Náš organ predvedie a jeho bohaté zvukové možnosti predstaví Mgr. art. Marek Vrábel, ArtD.