Pozývame záujemcov o prihlásenie sa do Slovenského misijného hnutia (SMH), na základe čoho by mohol aj v Sabinove vzniknúť klub SMH. Slovenské misijné hnutie je záujmové združenie fyzických osôb zaregistrované v roku 1991. Je pokračovaním misijných myšlienok a podpory misijného poslania katolíckej Cirkvi.

Slovenskí misionári už dávnejšie pôsobili najmä v treťom svete. Pred II. svetovou vojnou sa misijné myšlienky medzi veriacimi na Slovensku rozšírili najmä zásluhou nitrianskeho biskupa Andreja Kmeťka, keď vo veľa farnostiach pôsobili misijné spolky. Samozrejme, že počas komunizmu tieto spolky nemohli existovať, ale veriaci svojich misionárov aj naďalej podporovali.

Hlavným poslaním a náplňou SMH je starostlivosť a podpora misií na šírenie Božieho kráľovstva doma a vo svete podľa encykliky pápeža Jána Pavla II. „Redemptoris misio“. To sa prejavuje v dvoch smeroch:

- v duchovnej podpore modlitbami a obetami vlastného utrpenia na tento úmysel a evanjelizačnými aktivitami doma,

- v hmotnej podpore na krytie najzákladnejších životných potrieb núdznym.

Náplň činnosti hnutia je:

- duchovná formácia členov v duchu evanjelia a učiteľského úradu cirkvi,

- šírenie misijnej myšlienky v duchu evanjelia,

- organizovanie rôznej podpory pre núdzne osoby na Slovensku,

- zabezpečovanie sociálnej prevencie a poskytovanie sociálneho poradenstva.

SMH podporuje hlavne slovenských misionárov. Prevládajúca materiálna podpora bola zasielanie balíkov najmä do III. sveta a kamiónov do Rumunska, Bieloruska, Ruska a najmä do Ukrajiny. V súčasnosti má SMH 350 členov v 26 kluboch po celom Slovensku a jednotlivých členov evidovaných v Ústredí. Najdôležitejším podujatím býva Snem SMH, ktorý sa koná každoročne koncom mája, kde hodnotí svoju činnosť. Členovia pôsobia aj vo farských radách a hnutie úzko spolupracuje aj s inými katolíckymi organizáciami a spolkami a zúčastňuje sa akcií aj na úrovni diecéz.

Záujemcovia si môžu vyzdvihnúť prihlášky do SMH v kancelárii na fare alebo v sakristii, vyplnené prosím čo najskôr doniesť na faru, aby sme mohli pripraviť stretnutie všetkých prihlásených členov a aby nový klub SMH v Sabinove mohol byť zaevidovaný.