KEBY JEŽIŠ NEVSTAL ZMŔTVYCH, potom by obidvaja učeníci, ktorí boli na ceste do Emauz, zašli do hostinca, zjedli by večeru, išli spať a ráno by sa pobrali domov a do konca života by viedli normálny život.

KEBY JEŽIŠ NEVSTAL ZMŔTVYCH, potom by učeníci zamknutí zo strachu pred Židmi vyčkali ešte pár dní, kým by sa vlna nepokoja zapríčinená Ježišovou smrťou neutíšila, potom by sa ako potkany z topiacej lode pobrali do Galilei a do konca života by vychádzali loviť ryby, aby si niekedy s istým smútkom zaspomínali na tie tri roky po boku učiteľa z Nazaretu.

KEBY JEŽIŠ NEVSTAL ZMŔTVYCH, boli by o ňom ešte istú dobu rozprávali chromí a malomocní, mládenec z Naimu, ktorého Ježiš vzkriesil na márach, ďalej tí, ktorých nasýtil chlebom a rybami. Za istý čas by opakovali medzi Júdeou a Galileou posolstvo o dobrom učiteľovi z Nazaretu, ktorý liečil chorých a kŕmil hladujúcich. Potom by tieto rozprávania boli stále viac zaťažené výtvormi ľudskej fantázie. Stále viac by nadobúdali formu legiend a rozprávok. Nebolo by viac známe, či niekto taký skutočne žil alebo či si ho ľudia vymysleli a ak žil, či skutočne také činy vykonal alebo či mu len pripisovali, čo si sami vymysleli.

KEBY JEŽIŠ NEVSTAL ZMŔTVYCH, tak by sme nevedeli, či bol na zemi: Zanikol by v prúde dejín. A nebolo by evanjelií podľa Matúša, Marka, Lukáša, Jána, nebolo by apoštola Pavla, ako by nebolo ani Cirkvi.

KEBY JEŽIŠ NEVSTAL ZMŔTVYCH, nikdy by sme neslávili Veľkú noc. Neotvorilo by sa nám nebo a my by sme doň neprišli. Čo ešte? No, chlapci by neoblievali dievčatá vodou. Ktovie, či by učeníci ostali po hromade? Nikdy by neboli diakoni, kňazi a biskupi. Náboženstvo a naša viera by pomaly zanikla. Náš život by bol všedný, sivý a smutný.

KEBY JEŽIŠ NEVSTAL ZMŔTVYCH, človek by po čase zabudol. Zabudol by, ako sa pri narodení zjavil pastierom anjel a zvestoval radostnú novinu. Zabudol by na všetky zázraky, ktoré urobil i na to, ako hlásal Božie slovo. Učeníci by sa vrátili k svojim rodinám a začali opäť rybárčiť. Celý svet by sa ponoril do hlbokej tmy. Nebolo by nádeje.

ALE JEŽIŠ VSTAL ZMŔTVYCH pre učeníkov, aby v neho verili. Pridružil sa k nim na ceste do Emauz, prišiel medzi nich do večeradla, oslovil ich pri Genezaretskom jazere. To všetko preto, aby ich zhrozených a vystrašených podržal. Aby sa znova priznali k nemu ako Peter, aby ako Tomáš položili ruku do jeho boku – aby znova verili, že to, čo hovorí, je PRAVDA.

ALE JEŽIŠ VSTAL ZMŔTVYCH aj pre nás, aby každý deň sme mali nádej, že všetko, čo prežívame, má zmysel, že všetka naša námaha a snaha konať dobro prinesie svoj výsledok, že náš život má svoje naplnenie v Kristovi, vo večnosti s Ním…