Poznáte refrén známej piesne: „Každý deň budú vraj Vianoce“? Napriek tomu, že presne tak by sme to chceli, naša detská vianočná túžba sa nikdy neuskutočnila. Vždy sa to jednoducho po Novom roku skončí. Vianoce sa končia, keď aj ten náš najkrajší stromček zavrie za sebou dvere a opustí náš domov ako hosť, čo ukončil svoju návštevu, aby si trochu „podriemal“ zabudnutý, niekde v tmavom kúte.

Vianoce teda nie sú každý deň, ani každý týždeň alebo mesiac, ale len raz v roku. Čo by však bolo, keby Vianoc nebolo? Celý rok nič. Predstavte si, že pozeráte na ten zhluk písmenok, ktoré dávajú dokopy akési čudné slovo Vianoce, o ktorom nemáte ani „šajnu“, čo to znamená. Čo ak by sa toto stalo s Vianocami? Nič, jednoducho celý december len tak. Školáci by prázdniny možno aj mali, ale čo ďalej? Len tak, sánkovačka, guľovačka, lyžovačka, na oknách zvonku mráz, vnútri teplučko, avšak bez sviatočného dňa, bez domova prevoňaného ihličím. Žiaden stromček plný svetielok, žiadne perníky, žiaden slávnostne prestretý stôl. Nepočuť koledu, neznie vinš. Skúste si to predstaviť. Je to ťažké, asi sa to ani nedá.

obr

Všetko to pozlátko ako na vianočnom stromčeku: „Čo však ukrýva, iba kamienok, či sladkú salónku?“ V našom vianočnom pozlátku sa odráža ihličie a oheň v kozube, lebo Vianoce sú v zime. Ak by boli od nepamäti v lete, tak by sa v ňom odrážali možno sýtočervené a sladučké melóny a mocné lúče letného slnka. Aj to pozlátko je naše dedičstvo. Každé pozlátko je však lákavé pre to, čo ukrýva. Pomáha vytvárať atmosféru tajomstva a posilňuje v nás túžbu odhaliť ho. Ak tá vaša idylka Vianoc je len pozlátkom, čo potom skutočne ukrýva? Iba chladný kamienok každoročnej zvyklosti, či sladkú salónku Lásky, ktorá sa telom stala a prebývala medzi nami? Žiaľ, niekedy je vianočná salónka horká alebo tvrdá, až si na nej treba zuby vylámať. Už v sebe nemá sladkú náplň Lásky. To pravé vianočné pozlátko má vo vnútri sladkú náplň Lásky, ktorá je vždy dobrá, hoci by tá čokoládová bola už tvrdá alebo časom zhorkla. Nedajte sa tak ľahko odradiť prvým dojmom. Boh je Láska a Ježiš tým najsladším tajomstvom Vianoc, ktoré sa oplatí odhaľovať. Tak ako nás príjemne vyruší jedinečný a sviatočný šum papierového obalu vianočnej kolekcie a my odhaľujeme jeho cukrové tajomstvo, nech sa našich sŕdc rovnakým spôsobom dotkne šuchot pomyselného vianočného pozlátka, aby sme aj tento rok odhalili jeho večne sladké tajomstvo Lásky zjavenej v Božom Synovi. Môžeme si byť istí, že tejto sladkosti sa nedá prejesť. Nikdy nezostarne, nikdy nezhorkne a každodennú všednosť premieňa na sviatočnú chvíľu.