obr

Možno aj vy sa stretávate s podobným názorom vo svojom okolí, a možno sa z času na čas objavuje aj vo vašom srdci. Počas Svetových dní mládeže v Madride si v batohu mladí nájdu aj knihu s názvom YouCat, čo je skratka z anglického Youth Cathechism, teda katechizmus pre mladých. Cieľom je rečou mladých priblížiť pravdy našej viery. Pápež Benedikt k nemu napísal veľmi zaujímavý predslov, z ktorého časť vám chcem dnes ponúknuť, v tomto čase pred birmovkou a aj na vysvetlenie načo sú vlastne tie katechézy pre birmovancov a prečo tie previerky? :)

Niektorí mi hovoria, že katechizmus dnešnú mládež nezaujíma, ale ja takýmto vyjadreniam neverím a som presvedčený, že mám pravdu. Mládež nie je taká povrchná, za akú sa často považuje. Mladí túžia vedieť o čom život v skutočnosti je. Kriminálka nás fascinuje pretože nás vťahuje do príbehov iných ľudí, ktoré by mohli byť aj našimi príbehmi a táto kniha (YouCat) je fascinujúca preto, lebo nám hovorí o našom najhlbšom osude, a preto sa hlboko dotýka každého z nás.

Preto vás všetkých pozývam: Študujte katechizmus! Po tomto túžim v hĺbke môjho srdca. Tento doplnok ku katechizmu vám nechce lichotiť ani neponúka jednoduché riešenia, ale volá po novom živote z vašej strany. Predstavuje vám posolstvo Evanjelia ako „vzácnu perlu“ (Mt 13,45), za ktorú treba dať všetko. Preto vás prosím: študujte katechizmus s vášňou a vytrvalosťou! Obetujte tomu svoj čas! Študujte ho v tichu svojej izby, čítajte ho spoločne, vytvárajte študijné skupinky, vymieňajte si svoje názory na internete. Vytvárajte dialóg o svojej viere.

Musíte poznať to, v čo veríte. Musíte poznať svoju vieru rovnako dôkladne ako špecialista na informačné technológie pozná počítačové systémy; musíte ju poznať tak, ako hudobník pozná svoj part. Áno, musíte byť hlbšie zakorenení vo viere vašich otcov, aby ste mohli mocne a odhodlane odolávať pokušeniam tohto veku. Potrebujete Božiu pomoc, ak nechcete, aby vaša viera vyschla ako kvapka rosy na slnku, ak nechcete podľahnúť pokušeniam konzumizmu, ak nechcete, aby sa vaša láska utopila v pornografii, ak nechcete zrádzať slabých a obete zneužívania a násilia.

Ak sa s vášňou pustíte do štúdia katechizmu, chcel by som vám dať ešte jednu radu: Všetci dobre viete ako bolo spoločenstvo veriacich v posledných časoch zranené útokmi zla, a to najmä hriechom, ktorý prenikol hlboko do vnútra, až do srdca Cirkvi. Nedovoľte, aby vás to privádzalo k opúšťaniu Božej prítomnosti. Vy sami ste Kristovým telom, Cirkvou. Neste nepoškvrnene oheň vašej lásky v tejto Cirkvi všade tam, kde ľudia znetvorujú jej tvár. „V horlivosti neochabujte, buďte vrúcneho ducha, slúžte Pánovi“ (Rim 12,11).

Žehnám vás a modlím sa za vás každý deň.