Táto otázka zaujímala všetkých, ktorí sme sa v utorok 17.2. stretli v saleziánskom stredisku s kňazom a profesorom A. Zwolinskim. Okamžite si získal mladých aj starších svojou bezprostrednosťou, humorom a naozajstným záujmom o dobro mládeže. Svojimi skúsenosťami, vedomosťami, trefnými otázkami aj využitím našej logiky :) nám pomáhal rozmotávať sieť falošných ponúk dnešného sveta. Všetky intrigy a nástrahy presvecovalo tvrdenie „Jestem dzieckiem Boga“, ku ktorému sme sa dopracovali hneď v úvode zamyslením nad otázkami „Kde si bol pred 100 rokmi?  A kde budeš o 100 rokov?“ „Prečo si tu?“.

Preniesli sme sa aj do báje o Odyseovi a schuti sa nasmiali na jeho námorníkovi. Nechcel sa mu dať premeniť späť z prasaťa na človeka. „Jak fajne je váľať sa v blate a nič nerobiť. Načo zdolávať náročnú cestu?“ Človek si dnes často nechce priznať, kým je, akú má hodnotu. Kto nás chce všetkými silami odviesť od hľadania pravdy a zmyslu života? Ako na nás vplýva konzumizmus, bagatelizovanie náboženských symbolov a symbolov smrti, nenápadné propagovanie scestných myšlienok a symbolov prostredníctvom televízie, počítačových hier, celebrít, hudby, životného štýlu, tvrdenia o reinkarnácii, prevteľovaní sa duší, riadení našich osudov hviezdami či inými poverami, až priame propagovanie okultizmu či satanizmu zachycujúce sa o symboly, ktoré už v podvedomí vnímame vcelku kladne?

Škoda, že sa všetko nedalo zapamätať, ale odchádzali sme rozhodnutí aspoň rozmýšľať. „Čo robím a prečo? Kam idem? Za čím? Za kým? Komu na mne naozaj záleží?“ Keď ma otec berie na výlet, neostanem predsa v prvej cukrárni alebo v lunaparku s milými, ale cudzími ľuďmi. Dôverujem otcovi, aj keď ma presviedča niečo vydržať, zobrať odporný liek alebo dokonca sa učiť :(

Teraz nás nebeský Otec volá na 40-dňovú túru do vrchov. Zbaliť si trocha jedla, toľko, aby som vládal stúpať, ale dosť, aby som sa vládal s úsmevom porozprávať s bratom, pomôcť slabším. Vypnúť televízor, či mp3, rozmýšľať nad skutočným príbehom o Láske, priateľstve, hrdinstve. Môže to byť krásny výlet, záleží len na mne. A nebojme sa. Otec má určite pre nás pripravené aj prekvapenia. Ak dôverujem Jemu, celý život môže byť super dobrodružstvom. Veď mám všemohúceho Otca.

foto