Drahí veriaci, prvýkrát od inštalovania temperovania do nášho kostola zažívame zimu (aká má byť) a teploty viac dní aj pod -15ºC. Predchádzajúce miernejšie zimy vlastne ešte neoverili poriadne účinnosť kúrenia aj zateplenie kostola. Ukazuje sa, že pri týchto mrazoch máme stále veľké úniky, najviac cez nerekonštruované vitráže, cez dvere, hlavne pri vchádzaní na sv. omšu, a tiež nám „ťahá“ z múrov, lebo sú z kameňa a vplyvom mrazov vychladli.

Samotné kúrenie funguje automaticky podľa vonkajšej teploty, čím je vonku chladnejšie, tým kotol viac prikuruje, ale je limitovaný teplotou cca.40ºC, lebo pri vyšších teplotách v kúrení by nám začala praskať podlaha a dlažba. Pri terajších mrazoch kotol nepretržite nahrieva podlahu (môžete skúsiť rukou) a stále máme v kostole okolo 10ºC (pri mrazoch okolo 8ºC), čo pri type a veľkosti nášho kostola a stave okien je celkom úspešné temperovanie s adekvátnou spotrebou plynu.

Pripomeniem, že ozajstná zima v kostole bola pred štyrmi rokmi, keď sme mali -8ºC.

Ak teda chceme mať v kostole dostatočne teplo pri takomto studenom počasí, chcem vás poprosiť, aby ste za sebou zatvárali pri vstupe aj vonkajšie dvere kostola, aj vnútorné a nečakali, že ich zavrie niekto za vami. Ostávajú totiž dlhšie nedovreté a prievanom sa stráca najviac tepla. Rovnako nečakajme, že bude v kostole 20ºC, ale prosíme vás, oblečte sa do kostola podľa počasia (ak je vonku -15ºC, tak na -15ºC) a nebude nám tu zima. Ďakujem za pochopenie.