S teplým letným počasím sa opäť v našom kostole objavuje aj nevhodné oblečenie. Jednou z vecí, ktoré by človek mal vziať do úvahy pri obliekaní sa do kostola na svätú omšu, je to, ako chce pôsobiť na ostatných. O to viac, že prichádzame, aby sme oslavovali samého Boha.

Na promócie sa chodí vo sviatočných šatách, takisto do divadla, dokonca na niektoré príležitosti existujú špeciálne róby. Ak ideme k niekomu na návštevu, dáme si tiež záležať, ako vyzeráme. Liturgia je udalosť, ktorá si rovnako, ba ešte viac, zaslúži vkusný odev. Nepatria k nemu krátke nohavice, oblečenie bez rukávov, minisukne, hlboký dekolt ani priesvitné oblečenie. Je nevhodné plážové alebo diskotékové oblečenie, v niektorých krajinách by vás v ňom nepustili ani na turistickú prehliadku kostola, nieto na sv. omšu. Dať oblečením určitý stupeň dôležitosti liturgickému sláveniu prezrádza viac, než niečo povrchné, vonkajšie, lebo je znakom súladu, usporiadanosti, vnútorného pokoja, radosti a možno ešte mnohých ďalších vecí.

Niekto múdry napísal: „Obliekanie je ochrana pred vonkajšími vplyvmi na telo, ktoré som dostal, aby v ňom prebýval Duch Svätý. Ak mám s Ním osobný vzťah, On ma vedie aj pri obliekaní. Ak ma On vedie, tak moje oblečenie neprovokuje, ale ochraňuje ma a súčasne harmonizuje okolie.“ Snažme sa to aj my dodržiavať.