Túžba po poznaní je spolu s túžbou po moci hlavným dôvodom, prečo sa ľudia odvracajú od Boha a otvárajú sa rôznym duchovným, okultným veciam. Dôležitým príkladom je strom poznania dobra a zla, z ktorého mal Adam s Evou v rajskej záhrade zakázané jesť. Práve k tomu ich však had - diabol zviedol. Bolo to lákavé: „Budete ako Boh“, dozviete sa niečo, čo neviete.

Do istej miery túžbu po poznaní vieme uspokojiť z prirodzených zdrojov. Keď nám to však nestačí, otvárame sa k nadprirodzeným zdrojom a tu sa často zapletieme, lebo vo vesmíre sú len dva zdroje poznania: Boh alebo satan. Akékoľvek formy duchovného poznania alebo moci, ktoré nepochádzajú od Boha, musia byť od satana. Pretože Božie kráľovstvo je kráľovstvom svetla, vedia Boží služobníci, komu slúžia a čo robia. Satanovo kráľovstvo je nazvané kráľovstvom temnoty, preto je úplne prirodzené, že väčšina ľudí, ktorí v ňom žijú, nepoznajú pravú totožnosť toho, čomu slúžia, ani pravú povahu toho, čo robia. Ihneď, ako Adam s Evou jedli z tohoto stromu poznania dobra a zla, ocitli sa na satanovom území a stali sa jeho zajatcami. Od tej doby túžba po nelegitímnom poznaní stále ťahá ľudí do oblastí, kde sa ich môže satan zmocniť, oklamať, okradnúť... Všeobecný názov pre túto oblasť je okultizmus.

Špecifickou oblasťou okultizmu - kam patrí horoskop - je veštenie. Veštenie je zamerané na získavanie poznania. Za tým stojí túžba ovládať ľudí a okolnosti. Ponúka mnoho rôznych foriem poznania, ktoré nie je možné získať čisto prirodzenými prostriedkami. Vo svojej najbežnejšej podobe veštenie budúcnosti ponúka nadprirodzené poznanie budúcich vecí. Patrí sem: astrológia, automatické písanie, dopytovanie sa skrze médium, počutie „hlasov“, jasnovidectvo, krištáľová guľa, diagnóza pomocou farebnej terapie alebo kyvadla, virgule, mimo zmyslové vnímanie, hádanie z rukopisu, horoskopy, iris diagnóza, kabala, médiá, čítanie myšlienok, numerológia, veštby, hádanie z ruky, frenológia, seanse, tarokové karty, hádanie z čajových lístkov, telepatia...

Vaša otázka znela „Prečo nie?“ - uvediem tri odpovede:

Je to prestúpením prvého Božieho prikázania: Nebudeš mať iných bohov okrem mňa! (2M 20,1-5) Hneď, ako získava človek poznanie z nelegitímneho - okultného zdroja - uznáva tento zdroj, ctí ho, verí mu... Jednoducho mu dáva postavenie, ktoré patrí jedine Bohu. Boh sám nás chce viesť po svojich cestách (Ž 32,8) a keď treba, On nám zjaví aj budúce veci skrze svojho Ducha (Jn 16,13). Ak sa však v túžbe po poznaní budúcnosti, po ovládaní okolností otvoríme inému zdroju, prestupujeme toto Božie prikázanie, odvraciame sa od Boha a uctievame iného Boha.

Druhý dôvod je výslovné varovanie, ktoré v Písme nachádzame ako prikázanie: 5M 18,10-13 Toto miesto je nesmierne dôležité! A je varovaním okrem iného aj pred veštením, hádaním, predpovedaním budúcnosti...

Tretím dôvodom je príklad prvej Cirkvi: Pavol vyhnal ducha veštectva zo ženy, ktorá predpovedala ľuďom budúcnosť (Sk 16,16-19); podobne keď došlo v Efeze k tomu, že ľudia odovzdávali svoje životy Bohu, súčasne sa vzdávali aj okultných praktík, mágie, veštenia a všetkých predmetov a kníh, ktoré pri tom používali (Sk 19,18-19). Pre prvú Cirkev bolo úplne samozrejmé sa od takejto praxe odvracať.