Kde je moja loptička? Kde ste skryli moju bábiku? Kto mi vzal mobil(knihu, pero, ...)? Kde som si položila okuliare(kľuče, peňaženku, ...)?

Celý život niečo hľadáme. A nie sú to len veci, ale aj čosi neviditeľné, čomu hovoríme hodnoty. Hľadáme šťastie, pokoj, radosť, pravdu, spravodlivosť, lásku ... Čosi, čo sme nemali, alebo mali a stratili. Takým čímsi môže byť aj viera. Dostali sme ju krstom, ale často odložili, ani nevieme kde. Zrazu nám čosi veľmi chýba a nechceme si priznať, že je to viera, že nám chýba Boh. Vo veľkom nepokoji, človek začína hľadať napr. Spravoslivosť, pravdu, ideály alebo idoly. Hľadá – nenachádza – je nespokojný.

Pozrime sa na dvoch takých hľadačov pravdy.

Prvý je sv. Augustín(4.-5. stor.) – uspokojenie hľadal vo filozofii, rečníctve, v kariére, pôžitkárstve, v rozličných sektách dotiaľ, kým nezapojil do hľadania aj svoj vnútorný zrak a sluch. Tieto zmysly vnútorného človeka mu pomohli nájsť správnu cestu. Vtedy zistil: „Nespokojná je moja duša, kým nespočinie v Tebe, Bože!“ Tak našiel PRAVDU, ktorú hľadla, a s ňou pokoj, radosť a šťastie.

Druhým je MUDr. Pavol Strauss (slovenský konvertita zo židovstva, 20.-21. stor.). Vyrastal bez náboženskej výchovy(len z času na čas, ešte ako dieťa, zaviedli ho do synagógy a do kostola). Veľmi nadaný a rozmášľajúci Strauss hľadal spravodlivosť a mier cez knihy, aj marxizmu, cez komunizmus, ktorému krátky čas veril, ale po veľkom sklamaní zanechal. Nepomohli mu ani orientálne náboženstvá. To všetko ho sklamalo. Pravda, ktorú tak veľmi hľadal tam nebola. Zrazu sa mu do cesty postavil Pán Boh. Zvláštne! V piesni Tantum ergo pred Eucharistiou sa stretol s Bohom. Rozhodol sa pre Boha – PRAVDU. Jeho viera sa upevňovala pozorovaním kresťanského života a debatami so spriatelenou rodinou Munkovcov. Pri krste zažil skúsenosť, že konečne našiel svoj domov, a to v Katolíckej cirkvi.

Hľadali pravdu a nakoniec našla PRAVDA ich. S ňou dostali aj pevnú vieru.

Pane môj, aj ja hľadám? Hýbem sa? Pohyb je znakom života. Život je rast. Rastiem vo viere? Ty ma k tomu voláš. Tu som, Pane, počúvam Ťa a počúvať znamená poslúchať a konať. Pomôž mi v tom, prosím, Pane.