Farský deň 2013 - plagát

Človek sa rodí, vyrastá a aj zomiera v kruhu svojich najbližších, ktorých nazýva svojou rodinou. Prvé tváre, ktoré sa dieťa učí spoznávať, sú tváre rodičov, prvými kamarátmi, s ktorými sa dieťa hrá, sú jeho súrodenci či bratranci a sesternice, a preto je normálne, že človek aj ako posledné na tomto svete túži vidieť práve tváre tých, ktorí mu boli celý život blízki. Rodina sprevádza človeka celý život a celý život človeka je naplnený vytváraním a budovaním rodiny.

foto Každý z nás vie, čo to znamená mať rodinu, a zároveň každý z nás vie, že rodinu poznáme v širšom slova zmysle a v užšom slova zmysle. S tou bližšou sa stretávame pravidelne, žijeme s ňou pod jednou strechou, avšak na to, aby sa zišla celá široká rodina, musí nastať vhodná situácia, nejaká výnimočná udalosť. Aj na našu farnosť môžeme pozerať ako na rodinu, v ktorej vyrastajú a dospievajú naše deti, ktorá sa spoločne teší pri radostných udalostiach a spoločne smúti pri chvíľach bolesti alebo straty. No na to, aby rodina fungovala, je potrebný dialóg jej členov, je potrebný rozhovor, v ktorom sa spoznávame navzájom a v ktorom sa navzájom obohacujeme svojou blízkosťou.

Keď Druhý vatikánsky koncil uvažoval nad tým, čo je to farnosť a k čomu slúži, navrhol, aby sa na farnosť pozeralo ako na spoločenstvo spoločenstiev, kde rodina je domácou Cirkvou (LG 11), teda to prvé a najdôležitejšie miesto ohlasovania a praktizovania viery, školou hodnôt pravdy a života a prameňom nádeje a lásky. Inými slovami: farnosť je rodinou viery, v ktorej každý má svoje nenahraditeľné miesto a úlohu, v ktorej každý jeden člen je významný. V tejto rodine nikto nie je menej dôležitý než ten druhý, hoci každý vykonáva vo farnosti niečo iné, či už niekto stojí pri oltári alebo sa za farnosť modlí. Jedine z tohto pohľadu má zmysel oslovenie „bratia a sestry“. Sme rodinou, lebo máme spoločného nebeského Otca a medzi sebou jeho Syna, prítomného v Eucharistii a vo sviatostiach. A tak základným znakom každej rodiny i farnosti je radosť z blízkosti, teda radosť zo života svojho i toho druhého.

Preto vás s veľkou radosťou chceme pozvať na Farský deň 2013, ktorý je práve takou mimoriadnou príležitosťou, aby sa stretla celá široká farská rodina a navzájom sme sa spoznali a obohatili svojou blízkosťou. Farský deň je tiež príležitosťou spoznať jednotlivé spoločenstvá, pôsobiace v našej farnosti, ktorými sa môžeme nechať inšpirovať v bohatstve spôsobov prežívania našej viery.

foto Tohtoročným Farským dňom vyvrcholí celé dielo stavby nového píšťalového organu pre náš farský kostol, keď ho pri slávnostnej sv. omši ku cti nášho nebeského patróna požehná Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup. Slávnosť umocní účinkovanie speváckeho Zboru sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety v Košiciach, ktorý patrí medzi najlepšie chrámové spevácke telesá nielen v našej arcidiecéze, ale na celom Slovensku.

Nový organ si budeme môcť vypočuť aj pri „Organových meditáciách“, ktorými nám organisti a študenti organovej hudby hudobne vyplnia popoludnie a ponúknu organové skladby počas prehliadky nášho kostola a pozvú k zamysleniu a meditácii v Božom chráme. Aby sme nerušili tých, ktorí si budú chcieť vypočuť organovú hudbu, prehliadka veže, krypty a klenieb kostola tohto roku nebude možná.

foto Zároveň bude Farský deň spojený s témou boja za život. Veď synonymom rodiny je práve život, lebo kde sa začne podceňovať život, tam sa začína strácať samotná rodina. Preto pozývame všetky rodiny našej farnosti zapojiť sa do oddychovo-zábavného programu „Rodiny za život“, ktorý bude prebiehať na námestí okolo kostola a ktorým chceme podporiť myšlienku Národného pochodu za život. Naše farské spoločenstvá a hnutia pripravili pre rodičov s deťmi stanovištia, na ktorých si budú môcť spoločne zasúťažiť v rôznych typoch aktivít a zručností, pritom sa zabaviť, stretnúť sa s ostatnými rodinami a spoločne prežiť príjemné a radostné chvíle. foto Odmenou za účasť bude pre všetky rodiny možnosť zúčastniť sa na Národnom pochode za život 22. septembra 2013 v Košiciach, pričom dopravu tam aj späť zabezpečí a uhradí farnosť (podrobný program, sprievodné akcie a ďalšie informácie nájdete na pochodzazivot.sk ).

Náš farský deň začíname už v stredu (28. 8.) v predvečer sviatku Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa sv. omšou a po nej nasledujúcou eucharistickou adoráciou v malom kostole, na ktorú vás všetkých pozývame k modlitbe za našu farnosť, za všetky rodiny a za Božie požehnanie pre sviatok celej farnosti. Prvá hodina adorácie bude moderovaná spoločenstvom Dom Júdov, zvyšný čas až do polnoci bude priestorom pre súkromnú adoráciu. Pozývame Vás, „aby sme sa navzájom potešili spoločnou vierou“ (Rim 1, 12), veď „kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi“ (Mt 18, 20). Na všetkých sa úprimne tešíme a veríme, že prijmete naše srdečné pozvanie.