Božie slovo vrhlo nečakané svetlo na dnešné putovanie, turistiku – moderné kočovníctvo a evanjelizáciu – túžbu človeka urobiť niečo pre Boha a druhých. Kto to skúsil, vie, aké je ťažké priblížiť sa k dnešnému človekovi.

Asi sa aj Filip cítil nemohúci a neužitočný. Modlil sa. Vtom mu Duch, hlas v jeho vnútri, ktorý nemohol prepočuť, prikazuje: „Choď! Choď k pustej ceste! Pôjde tadiaľ jediný človek, ktorý ťa má zaujímať. Je to cudzinec, celkom iný ako ty. Len to máte spoločné, že hľadáte spoločne cestu k Bohu. Bol v Jeruzaleme pokloniť sa pravému Bohu, ale odpovede na svoje otázky nedostal. Nik nemal preňho čas, trpezlivosť a ochotu. Choď, pridaj sa k nemu!“

Filip pribehol a spýtal sa, či rozumie, čo číta. Eunuch odpovedal, že mu to nikto nevysvetlil. Slová Ducha sa potvrdili. Potom ho prosil, aby si sadol k nemu do koča. On bohatý a mocný správca kráľovského pokladu považuje Filipa za seberovného! Stať, ktorú čítal, bol Izaiáš 53, 7-8. Trápili ho otázky: Kto je ten pokorný? Aký súd bol zrušený? Kto má rozprávať o jeho rode? Aký je jeho rod? Ako sa môže vziať život zo zeme? A Filip, tichý, nemohúci, neužitočný Filip, mu začal rozprávať o Ježišovi, Božom Synovi. O proroctvách, ktoré sa vzťahovali na neho a sa aj splnili. O jeho veľkej láske k ľuďom. Pre ňu bol súd nad hriešnym ľudstvom zrušený. Jeho rodom sú všetci, čo uverili, že je Mesiáš, Spasiteľ. Jeho telo nezostalo pochované v zemi. Vstal z mŕtvych a on, Filip, ho videl na vlastné oči po smrti osláveného i s jeho ranami. Preto ten, kto verí, že Ježiš Kristus je Boží Syn, patrí k jeho rodu – k tým, ktorí majú o ňom rozprávať ostatným ľuďom hľadajúcim Boha.

Po eunuchovom krste Duch uniesol Filipa. Odvtedy chodil po kraji a hlásal radostnú zvesť o Ježišovi. Pochopil, že s nadšením rozprávať o Ježišovi je možné nielen celému zástupu ľudí, ale aj jedinému človekovi. A eunuch išiel svojou cestou, ale plný radosti, lebo evanjelium, radostná zvesť, z neho žiarila. Aj on niesol Božie svetlo do sveta.

Pane, daj, aby sme si spomínali na Filipov zážitok, v tichu počúvali Boží hlas a poslúchali jeho volanie. Veď Boh naozaj žije a koná v našom živote!