Trochu zvláštny pozdrav na dnešnú modernú dobu. Ale deti, ktoré chodia do táborov, môžu zažiť nezvyčajné a preniesť sa aj do dávneho Ríma za vlády cisára Nera. Tento nezabudnuteľný zážitok sme tohto roku sprostredkovali tridsiatim siedmim deťom, ktoré sa zúčastnili letného tábora v malej dedinke Ludrová blízko Ružomberka.

Po dlhom putovaní do miesta nášho týždňového pobytu sme zažili mierny šok, keď nás pri bráne vítali podivní ľudia, ktorí sa podobali na Rimanov. Nemýlili sme sa! Bol to rímsky prefekt a jeho verný pretorián. Aj keď vyzerali celkom milo, oznámili nám nie veľmi povzbudivú správu. Vraj sme všetci Nerovi otroci. Ale môžeme získať rímske občianstvo, keď budeme plniť nariadenia samotného cisára. Také privítanie asi nikto nečakal, ale na tvárach detí sme mali možnosť vidieť veľké očakávania.

Nakoniec sa deti stretli aj so samotným Nerom, ktorý medzi nás prišiel veľkolepo, samozrejme po červenom koberci a v sprievode pretoriánov. Nero nám takmer celý týždeň dával rôzne úlohy, za ktoré sme si mohli vybojovať sľúbené občianstvo, ktoré prinášalo nejednu výhodu :). Toto tvorilo prvú časť nášho programu. Tá druhá bola tajná! Do Ríma prichádzajú kresťania, ktorí to v tej dobe nemali ľahké. Nero kresťanskú vieru neuznáva, a tak si našu vieru musíme budovať v tajnosti a chrániť ju, ako sa len dá. Biskup a dvaja diakoni postupne oslovili všetky deti a pozývali ich na modlitbové stretnutia a k prijatiu viery. Keď deti preukázali isté vedomosti a diakoni potvrdili, že žijú príkladný život, biskup ich pokrstil. Na znak viery deti nosili na krku drevené krížiky, ktoré si starostlivo schovávali pred Rimanmi. V závere týždňa sa stala jedna dramatická vec. Nero podpálil Rím a obvinil z toho kresťanov. Vyhlásil veľké prenasledovanie a gladiátorské hry. Našťastie bol medzi nami dobrý biskup, ktorý sa za všetkých obetoval, a tak sme mohli získať slobodu.

V piatok sme sa dozvedeli neočakávanú správu. Nero od žiaľu zomiera. Senát teda zvolil nového cisára, ktorým sa stal Konštantín. Tento spravodlivý cisár vyhlásil Milánsky edikt, teda zrovnoprávnil kresťanstvo, a nezabudol ani prepustiť biskupa :). Tu sme sa už všetci radovali, že môžeme slobodne vyznávať vieru v nášho Pána Ježiša Krista.

Zachovať si vieru aj v ťažkých časoch je dôležité. Rovnako aj trpieť pre Ježiša má svoj zmysel. Toto bolo hlavnou myšlienkou nášho tábora. Veríme, že si každé dieťa túto myšlienku odnášalo vo svojom srdci domov.

Na záver vyslovujeme jedno veľké „ĎAKUJEME“ všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k tomu, že aj tohto roku bol farský eRko tábor taký úžasný.

fotofoto