Keď sme pred piatimi rokmi uvažovali nad oživením osláv titulu nášho kostola, farnosti a patróna mesta Sabinov, rozhodli sme sa pre Farský deň, ktorý mal byť nielen liturgickou oslavou jedného z najväčších sviatkov pre našu farnosť, ale chceli sme, aby bol aj dňom stretnutia sa veriacich, oživenia príslušnosti k farskému spoločenstvu, lepšieho vzájomného spoznania sa a prehĺbenia medziľudských a bratských vzťahov, na ktoré v uponáhľanom tempe života nie je čas.

Prostriedkom k tomu mal byť program, ktorý sme spoločne pripravovali, hlavne spoločenstvá a hnutia, ktoré sú súčasťou našej farnosti. Mnohí z našich veriacich patria do niektorého z nich, ale v tento deň sa mohli spoznať navzájom, dozvedieť sa viac o živote iných spoločenstiev a aj ostatní veriaci tak mohli lepšie spoznať, čím žije naša farnosť. Spestrením boli aj prehliadky kostolov a fary, aby ste si ich mohli pokojne len tak prezrieť a znova sa stretnúť a možno aj prihovoriť menej známym spolufarníkom.

Aj tohto roku ste srdečne pozvaní na Farský deň. Začneme najprv na kolenách pred sviatostným Kristom počas adorácie v predvečer, aby sme vyprosili požehnanie pre našu farnosť. Potom ponúkame znova to, čím žijeme každý rok: otvorené dvere malého i veľkého kostola, veže, zvonice, povaly kostola, krypty i fary, program našich spoločenstiev a hnutí, a hlavne vzájomné stretnutia.

Keďže najväčšiu pozornosť (aj najviac financií) venujeme už niekoľko mesiacov stavbe nového organu, vyvrcholením a sľúbeným prekvapením bude večerný organový koncert nášho rodáka Mareka Vrábla (podľa všetkého prvýkrát v Sabinove). Keďže organ, samozrejme, ešte v kostole nemáme, bude to koncert na malom prenosnom organe – pozitíve a tomu zodpovedajú aj vybrané skladby, ktoré zaznejú (podrobne v prílohe). Na tento koncert ste všetci pozvaní, bude to taká „ochutnávka“ organovej hudby, ktorú si budeme môcť naplno vychutnávať po dokončení organu (verím, že s Božou pomocou na budúci rok). Súčasťou koncertu bude aj prezentácia a popis stavu prác na novom organe, ktorú si pripravuje organár p. Gabriel Bies.

Naše spoločenstvá, hlavne mladí, sa tiež pokúsili pripraviť spestrenie a oživenie popoludňajšieho programu, na ktorý vás všetkých pozývame.

Pozvanie sabinovských spoločenstiev

Spojili sme svoje sily a pripravili sme pre vás i vaše ratolesti súťažno-zábavný deň. V okolí kostola budú pripravené stanovištia pre malých i veľkých, pri ktorých sa nielen zabavíte, ale aj precvičíte svoju šikovnosť. Po splnení aspoň šiestich takýchto súťaží, si môžete prevziať svoju odmenu  a dostanete aj kúsok mozaiky, ktorý prinesiete na príslušné miesto. Z týchto kúskov postupne vytvoríme obraz, ktorý nám bude pripomínať súdržnosť našej farnosti. Pre menej súťaživých sme pripravili kvíz o všetkých našich spoločenstvách i o našom kostole. Odpovede si môžete zisťovať v jednotlivých stánkoch a tým nás môžete lepšie spoznať. Na fare sa bude premietať aj krátka prezentácia o sabinovských spoločenstvách, z ktorej sa tiež môžete dozvedieť správne odpovede. Po vyriešení kvízu tiež získate kúsok do našej spoločnej mozaiky.

Ak chcete teda vidieť naše spoločné dielo a lepšie spoznať všetky sabinovské spoločenstvá, príďte na tohtoročný Farský deň 2012. Na všetkých sa úprimne tešíme a veríme, že prijmete naše srdečné pozvanie.

foto