Nový vírus COVID - 19, ktorý v jari zavrel kostoly a prinútil nás zostať doma, ešte nepovedal posledné slovo. Vidíme, že počet prípadov stále stúpa a je veľmi potrebné, aby sme boli zodpovední a ohľaduplní jeden k druhému. Okres Sabinov aktuálne spadá do oranžovej zóny. Časom to môže byť horšie, ale aj lepšie. Podľa toho sa musia upravovať aj opatrenia v kostoloch. Aj keď nám mnohé nebudú po chuti, musíme ich prijať a rešpektovať. Tu je prehľad opatrení, ktoré sa týkajú zatiaľ „oranžového Sabinova":

1. Veriaci, ktorí patria do rizikových skupín (seniori, onkologickí pacienti, pacienti s respiračnými ťažkosťami...), a tí, ktorí pociťujú príznaky ochorenia (teplota, kašeľ), nie sú viazaní povinnosťou účasti na nedeľnej bohoslužbe a je potrebné, aby zostali doma, kde môžu sledovať prenos liturgie cez rádio, televíziu či internet. Títo ľudia nemajú hriech, ak sa nezúčastnia nedeľnej bohoslužby.

2. Rozdávanie svätého prijímania je naďalej do rúk. Rúško si treba zložiť až tesne pred prijatím Eucharistie, keď už ste na rade, a po prijatí si ho hneď znova nasadiť. Z vážneho dôvodu je možné prijať Eucharistiu aj do úst, ale až na konci radu.

3. Je nevyhnutná dezinfekcia rúk pri vstupe do kostola. Pred sv. omšami ju na ruky budú aplikovať zodpovedné osoby, ktoré je tiež potrebné rešpektovať. Rovnako je potrebné mať rúško na tvári počas celého pobytu v kostole s prekrytím úst aj nosa, bez výnimiek.

4. Najväčšou zmenou je pravidlo zachovania odstupov medzi veriacimi na spôsob „šachovnice“ pri sedení aj pri státí. Obsadzovať teda treba každé druhé miesto v laviciach. Výnimkou sú členovia tej istej domácnosti, tí môžu sedieť spolu. Kto sa nevojde do kostola, hlavne v nedeľu a vo sviatky, musí zostať vonku.

Prosíme Vás o veľkú zodpovednosť pri dodržiavaní týchto opatrení, ktoré môžu byť kontrolované zo strany polície alebo hygieny. Ukážme aj v tomto veľkú poslušnosť, trpezlivosť, ako aj dôveru v Božiu pomoc. Ak prijmeme opatrenia a obmedzenia na ochranu zdravia a života, potom môžeme prosiť o Božiu pomoc a za skončenie tejto náročnej situácie v modlitbe, ku ktorej pozývame všetkých.