KOSTOL JE OTVORENÝ

na súkromnú modlitbu pondelok – piatok od 8.00 hod do 18.00 hod.

(vstup pod vežou, po mrežu).

na súkromnú adoráciu pondelok – piatok od 16.00 hod do 18.00 hod.

SVÄTÁ SPOVEĎ

Svätú spoveď v nevyhnutných prípadoch si dohodnite telefonicky na čísle 051/452 3784 alebo mailom (aspoň deň vopred) sabinov@rimkat.sk

FARSKÁ KANCELÁRIA

Vo farskej kancelárii sme k dispozícii na základe telefonického, alebo mailového dohovoru.

(telefón: 051/452 3784, mail: sabinov@rimkat.sk)

Pohreby, zaopatrenie chorých a iné súrne záležitosti nahláste telefonicky vopred.

Pre zmeny v termínoch sobášov volajte v čase 16.00 – 17.00 hod.

 


 

Drahí veriaci,

o takomto čase po iné roky sme už oznamovali veľkonočné spovedanie a s chlapmi sme plánovali služby – „usmerňovanie premávky“ spovedajúcich sa v našom kostole. V týchto dňoch sa s vami síce nevidíme, ale snažíme sa na vás všetkých myslieť pri sv. omšiach „za zatvorenými dverami“.

Táto Veľká noc bude iná – práve preto sa chceme na slávenie sviatkov utrpenia, smrti a zmŕtvychvstania Ježiša Krista pripraviť čo najlepšie a potrebujeme tomu venovať aj zvláštnu pozornosť a čas. Nebude mnoho z toho, na čo sme boli zvyknutí, ale môžeme prísť na to, že nám to nebude chýbať, ak... nebude chýbať Zmŕtvychvstalý Kristus. Je to totiž príležitosť prežívať Veľkú noc ako kresťania na celom svete... väčšina z nich bez svätenia jedál, bez Božieho hrobu, bez ďalších iných zvykov... a mnohí aj bez chrámu (nielen kvôli pandémii). Môžeme tak objavovať to, čo je dôležité pre našu veľkonočnú vieru a my vám chceme v nasledujúcich dňoch pripraviť a ponúknuť pomoc, aby to bolo ľahšie.

Pripomíname a pridávame sa k výzvam kompetentných zodpovedných osôb, aj našich biskupov, že najdôležitejšia vec, ktorej je potrebné sa držať je, aby sme zostali doma, zbytočne nevychádzali von a tým znížili riziko nákazy pre seba, alebo pre iných. To je najlepší spôsob, ako zastaviť pandémiu a skrátiť karanténu. Platí to zvlášť pre starších ľudí.

Súčasná situácia nedovoľuje zabezpečiť spovedanie pred Veľkou nocou a umožniť prijatie Eucharistie. Vysluhovanie sviatosti zmierenia sa teraz musí obmedziť iba na nevyhnutné prípady, pre ktoré sme tu stále k dispozícii. Prosíme, spolu s naším o. arcib. B. Boberom „všetkých veriacich, aby tento stav rešpektovali a boli trpezliví“.

Ako už isto viete, zostáva v platnosti aj rozhodnutie o neslávení verejných bohoslužieb, a to až do odvolania. Aj Veľká noc bude tento rok slávená bez účasti veriacich, v duchu dekrétov, ktoré biskupským konferenciám zaslala Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí, ako aj Apoštolská penitenciária.

Ako nám pripomína Apoštolská penitenciária, poznáme okrem sviatosti pokánia, aj mimosviatostné formy odpustenia hriechov, cez ktoré tiež môžeme prijať Božie odpustenie. Medzi ne patrí: dokonalá ľútosť (odpúšťa aj ťažké hriechy s povinnosťou sa vyspovedať hneď ako je to možné), kajúce pobožnosti, čítanie Božieho slova, kajúce skutky (modlitba, pôst, almužna), vzájomné upozornenie (na chyby v duchu bratskej lásky, duchovná rada, prosebná modlitba), odprosenie a ospravedlnenie, skutky lásky (zrieknutie sa luxusu, zábavy a konzumu, znášanie utrpenia, uplatnenie slušnosti a ohľaduplnosti).

Mimosviatostné formy odpustenia môžeme praktizovať každý deň a teraz sú tieto formy aktuálnejšie ako sviatostná spoveď. Ale keďže najviac času teraz trávime doma, v rodinách, je potrebné najprv odpustiť si navzájom, usilovať sa o nápravu vzťahov a o budovanie vzájomnej lásky a tolerancie. Až potom má nasledovať sviatostná spoveď a prosba Boha o odpustenie. Využime tieto dni na prehĺbenie svojho duchovného života formami a prostriedkami, ktoré máme k dispozícii.

Sv. Otec František nás pri požehnaní Urbi et Orbi povzbudil, aby sme sa nebáli a tiež nám pripomína Ježišovu výzvu: Cez túto pôstnu dobu zaznieva tvoja naliehavá výzva: „Zmeňte sa!”, „Obráťte sa ku mne celým svojím srdcom” (Joel 2, 12). Voláš nás, aby sme prijali tento čas skúšky ako čas rozhodnutia sa. Nie je to čas tvojho súdu, ale nášho súdu: čas vybrať si, čo stojí za to a čo sa pomíňa, rozoznať, čo je nevyhnutné od toho, čo nie je. Je to čas presmerovať náš život k tebe, Pane, a k druhým.

Vaši duchovní otcovia