Milí rodičia, vaše dieťa môžete prihlásiť v budúcom šk. roku 2014/15 do farskej prípravy na sviatosť pokánia a prijatie Eucharistie. Takáto príprava, podľa všeobecných usmernení Katolíckej cirkvi a na základe rozhodnutia nášho diecézneho biskupa (Dokumenty diecéznej synody košickej arcidiecézy, 2006), má prebiehať vo farnosti, do ktorej patríme podľa bydliska a nie podľa toho, kam dieťa chodí do školy. Tiež nestačí, aby dieťa navštevovalo 3. ročník ZŠ a automaticky bolo považované za pripravené na tieto sviatosti. Čoraz častejšie sa totiž stáva, že hoci sú deti prihlásené v škole na náboženskú výchovu, nemajú potrebné vedomosti, v mnohých rodinách chýba príklad náboženského života rodičov a nefunguje odovzdávanie viery, a tiež sa takéto rodiny nezapájajú do života farnosti a ani sa nezúčastňujú na nedeľnej sv. omši.

Naša farská príprava je zložená z aktivít, ktorými sa snažíme pomôcť rodičom v náboženskej výchove ich detí a deťom sa dobre pripraviť na sviatostný život a začleniť ich do spoločenstva Cirkvi. Tvoria ju: stretnutia rodičov detí; stretká detí v malých spoločenstvách; náboženská výchova v škole; liturgická formácia − sv. omše pre všetky deti; vedenie a výchova v kresťanskom duchu v rodinách.

Prihlásením dieťaťa rodičia potvrdzujú, že súhlasia s priebehom a rešpektujú podmienky prípravy na prijatie sviatostí vo farnosti, prejavujú ochotu zapojiť sa a berú na seba spoluzodpovednosť. Súčasne berú na vedomie, že pre nezáujem či nedbalosť sa dieťaťu predĺži príprava, alebo ju bude musieť opakovať.

Ďalej sa rodičia prvoprijímajúceho dieťaťa zaväzujú:

a) dbať o to, aby sa ich dieťa pravidelne zúčastňovalo na celej sv. omši v nedeľu a v prikázaný sviatok, a tiež na detských sv. omšiach každý týždeň a aby mu sami dali dobrý príklad pravidelnou účasťou na sv. omši;

b) dbať o to, aby ich dieťa navštevovalo hodiny náboženskej výchovy v škole, aby tak malo primerané náboženské vedomosti (je to prirodzená povinnosť rodičov od krstu dieťaťa);

c) dbať o to, aby sa ich dieťa pravidelne zúčastňovalo na stretkách so svojím animátorom;

d) zúčastňovať sa stretnutí rodičov raz v mesiaci;

e) prihlásiť svoje dieťa na náboženskú výchovu v škole aj v ďalších ročníkoch ZŠ a SŠ.

Chceme totiž deti pripraviť na prijímanie dvoch sviatostí, ktoré môžeme najčastejšie prijímať, a bez ich skutočného častého prijímania si nevieme predstaviť náš živý osobný vzťah viery k Ježišovi Kristovi, od ktorého závisí celá naša večnosť.

(Prihlášku dostali deti 2. roč. na základných školách, ale môžete si ju aj stiahnuť a vytlačiť TU)