Naši tretiaci a štvrtáci absolvovali exkurziu do takmer 100 rokov fungujúcej Výrobne hostií a do Hvezdárne a planetária v Prešove. Námahu a obetavosť rehoľných sestier pri výrobe hostií podporili žiaci a ich rodičia štedrou zbierkou potrieb pre domácnosti, ktorým pomáha OZ Magis založené a riadené sestrami z Congregatio Jesu.

Na otázku detí, či stíhajú piecť taký počet hostií, sme dostali prekvapivú odpoveď: „Áno, lebo počet objednávok klesá...“ Aj táto reakcia nás môže povzbudiť k zamysleniu nad našou aktívnou účasťou na liturgii, ktorou sa nemyslí len účasť na modlitbách, speve, prednese čítaní, ale ktorá sa dosahuje predovšetkým prijímaním Eucharistie. Sv. Pius X. sa o svätom prijímaní vyjadril, že je to „najkratšia a najistejšia cesta do neba.“ Každý z nás môže byť v tomto príkladom pre prvoprijímajúce deti, ktorých zážitky z exkurzie sú nasledovné:

„Ráno sme išli autobusom do Prešova do výrobne hostií. Bola tam sestra a povedala nám všetko o tom, ako Pius X. dovolil deťom pristúpiť k sviatosti Eucharistie. Pozerali sme tam, ako sa vyrábajú hostie. Potom sme išli do planetária na prednášku o Slnku, ľahli sme si na kreslá a pozerali Alžbetkin vesmír a hviezdnatú oblohu.“ Sára Š.

„Páčili sa mi stroje na vyrezávanie hostií, socha pápeža a aj to, že sme sa zapisovali do knihy. Môj najväčší zážitok bol, keď sme dostali oblátku.“ Emanuel K.

fotofotofoto