Prečo je potrebné referendum? Zákony a nariadenia má prijímať parlament a občanmi zvolení zástupcovia. Existujú ale výnimočné prípady, kedy je dôležité, aby sa do rozhodovania o mimoriadne dôležitých veciach zapojili všetci. Rodina je absolútnym základom spoločnosti. Bez funkčnej rodiny spoločnosť neprežije.

Už desiatky rokov sa vedie v západnej civilizácii zápas o to, akými hodnotami budú žiť naše spoločnosti. Čomu dajú prioritu, čie práva budú chrániť a čo bude ako právo definované. Takmer v žiadnom z týchto prípadov však politici a predstavitelia homoloby nenechali rozhodnúť ľudí. Vždy to boli rozhodnutia parlamentov alebo dokonca len výklad súdov a sudcov, ktorý viedol k novým „právam“ a menil charakter uznávaných definícií a tradície. Preto je dôležité, aby sme na Slovensku nechali hovoriť otcov a mamy, starých rodičov, všetkých ľudí, či chcú chrániť to najlepšie, vďaka čomu Slovensko prežilo stáročia – poklad našich rodín.

Nestačí novela ústavy? Novela ústavy je krok dobrým smerom, ale podstatu problému nemení. Aj keď bude schválená, bude možné zároveň prijať registrované partnerstvá a v takom prípade hrozí, že podobne, ako sa to stalo v iných krajinách, budú mať homosexuálne páry tiež možnosť adoptovať deti. Európske súdy už viackrát povedali, že homosexuálne páry musia mať vo všetkom rovnaké práva ako manželstvá.

Nemôžeme to urobiť iným spôsobom? Aliancia za rodinu navrhovala politikom, aby novelu ústavy, ktoré prešla prvým kolom diskusií v parlamente, rozšírili a zmenili tak, aby homosexuálne partnerstvá a adopcie detí takými pármi neboli možné. Prebehli stretnutia so všetkými relevantnými politickými stranami o tomto probléme. Boli však neúspešné. Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že novela ústavy, ak vôbec príde k jej schváleniu, by riešila iba definíciu manželstva, čo je pre súčasnú situáciu ohrozenia rodiny nedostatočné. Preto je dôležité, aby rozhodli priamo ľudia v referende.

Čo ak nebude vyzbieraných dosť podpisov? Na vypísanie referenda je potrebných 350.000 podpisov občanov. Homosexuálne zväzky a adopcie detí odmieta vyše 70 percent ľudí. Predpokladá sa preto, že je celkom reálne podpisy zozbierať. Nakoniec, na Slovensku sa to podarilo za 20 rokov už viackrát.

Čo ak potom na referendum nepríde dosť ľudí, tým pádom je celá téma na dlhé roky pochovaná? O vypísaní referenda rozhoduje podľa ústavy prezident. Ešte pred II. kolom prezidentských volieb p. Andrej Kiska potvrdil, že ak referendové otázky budú v súlade s ústavou, tak referendum vypíše. Zároveň súhlasil s tým, aby kvôli šetreniu nákladov bolo referendum spojené s voľbami, pravdepodobne komunálnymi. Preto veríme, že budú vytvorené také podmienky, ktoré dajú veľkú šancu na platnosť referenda (aspoň 50 % voličov). Samotný proces zbierania podpisov a neskôr hlasovanie prinesie tiež veľmi dôležitý čas na to, aby sa o témach rodiny a jej ochrany intenzívne diskutovalo.

Samotná realizácia referenda nám dáva príležitosť, aby sme pracovali na formovaní svedomia, aby sme vysvetľovali, katechizovali, prebúdzali vlažných veriacich, umožnili zapáleným konkrétne sa angažovať, posilňovali vedomie spoluzodpovednosti za stav našej spoločnosti. Máme čerstvú skúsenosť z Národného pochodu za život, že Cirkev je schopná mobilizácie, čo vzbudilo rešpekt aj v spoločnosti; ľudia nie sú celkom ľahostajní k hodnotovým otázkam. Ak sa im vec dobre vysvetlí a zdôvodní, ochotne sa angažujú.