Určite mi nikto nebude oponovať, ak poviem, že deti sú pre rodičov jedným z najvzácnejších darov, ktoré dostali od Boha. Preto sa o ne s láskou staráte a vychovávate v súlade s tým najlepším svedomím a vedomím. A aj keď mamou nie som, viem, že každý správny rodič chce svoje deti uchrániť pred zlom, ktoré v dnešnej dobe číha na deti aj v podobe internetu, počítačových hier či televízie.

Jednou z možností, ako deťom vyplniť ich program, sú eRko stretká, kde môžu deti zažiť kresťanské spoločenstvo. Chápem, že je ťažké deti prihlásiť na niečo, čo vôbec nepoznám. Preto chcem predstaviť nielen stretká, ale aj samotné eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí. eRko je detská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá je na MV SR registrovaná od roku 1990 ako občianske združenie. Tvoria ho dobrovoľníci, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú deťom. V súčasnosti eRko združuje viac ako 8000 členov a je jednou z najväčších detských organizácií na Slovensku. Náš cieľ je jednoduchý. Chceme s deťmi tvoriť kresťanské spoločenstvo, ktoré sa zapája do života farnosti, a byť aktívni tam, kde žijeme. Okrem toho sa snažíme pomáhať pri výchove a neformálnom vzdelávaní detí na dospelé kresťanské osobnosti. A tu sa už dostávame k stretkám, kde sa deti pravidelne stretávajú so svojím vedúcim, ktorý si pre ne pripraví zaujímavé témy, hry či aktivity. Cez prázdniny organizujeme pre deti letný tábor, ktorý je vyvrcholením našej celoročnej práce s deťmi. eRko pre deti pripravuje aj celoslovenské kampane ako je Dobrá novina, Misijná púť detí, Detský čin pomoci a mnoho iných.

Tohto roku eRko pripravilo nový výchovný program Pripoj sa!, ktorý sa bude realizovať práve na stretkách. Jeho podstatou je naučiť deti byť úprimne veselými, zdravo odvážnymi a pokorne trpezlivými. Na základe príkladov svätcov budú deti v sebe rozvíjať konkrétne prejavy týchto čností. Cez stretká, aktivity a praktické tréningy môžeme dosiahnuť pozitívny výchovný posun u detí.

Na nový školský rok ponúkame 3 stretká. Jedno chlapčenské, jedno pre dievčatá na 1. stupni ZŠ a jedno pre dievčatá na 2. stupni ZŠ. Prihlásiť sa na stretká bude možné v sakristii na pripravené hárky. V stredu 28.9. po detskej sv. omši by si deti so svojimi animátormi dohodli konkrétny termín stretávania sa.

Viac info o eRku na www.erko.sk