Milé deti! Po skončení každého športového podujatia sa vyhlásia výsledky. Traja najlepší športovci, ktorí sa svojím športovým výkonom umiestnili na 1. 2. a 3. mieste sa postavia na stupne víťazov, aby si prevzali ocenenie za dosiahnutý výkon. Podobne sa vyhlasujú víťazi aj v iných súťažiach, nielen športových. A ako to vyzerá v dobrej rodine? Hlavou rodiny je otecko a spolu s mamkou sa starajú, aby rodina mala všetko potrebné pre spokojný a radostný život. Obidvaja chodia do práce, starajú sa o domácnosť, vychovávajú deti, lebo ich majú radi a cítia za ne zodpovednosť. Aj vy, deti, tiež máte v rodine dôležité poslanie. Vašou úlohou je pomáhať rodičom a svojim súrodencom, pripravovať sa na svoje budúce povolanie, dobre sa učiť, navzájom si odpúšťať a snažiť sa správať tak, aby vo vašej rodine vládlo porozumenie.

Teraz spoločne uvažujme: keby sme chceli postaviť členov rodiny na stupne víťazov, vedeli by ste určiť, kto by z vašej rodiny bol na prvom, druhom a treťom mieste? Kto je v rodine najdôležitejší, kto menej dôležitý? Asi by sa nám ťažko rozhodovalo...:). Alebo ak by ste chceli ohodnotiť seba a súrodencov. Vedeli by ste sa dohodnúť? To by bolo ešte náročnejšie.

Uvedomujeme si, že v rodine je každý rovnako dôležitý a nenahraditeľný? Tak je to aj v Cirkvi. Tu niet prvého a druhého miesta, len každý vykonáva inú službu, podľa svojich schopností, stavu a darov, ktoré mu dal Boh.

Teší sa na vás kaplán Jozef a celý tím animátorov