Milé deti!

Na svätej omši sme hovorili trochu o úctivom a dôstojnom správaní sa na svätej omši. Ak ideme k prezidentovi alebo ku kráľovi, vždy sa dôstojne oblečieme a pripravíme. Pred stretnutím nás uvádzač dôrazne upozorní, čo sa smie a čo sa nesmie.

Keďže v kostole sa nestretávame s kráľom ani s prezidentom, ale s niekým oveľa väčším a dôležitejším, je preto dôležité dodržiavať pravidlá správania. Nie preto, žeby nás Boh nemal rád, alebo aby sme sa ho báli, ale preto, že máme k nemu úctu a chceme ju aj patrične vyjadriť. A na druhej strane preto, že sú tu s nami aj ostatní ľudia. Boh je náš Otec, má nás veľmi rád a naše správanie k nemu je opätovaním jeho lásky k nám.

Niekoľko usmernení:

  1. Do kostola vchádzame. Nestojíme vonku. Nechodíme po vonku.
  2. Pri vstupe do kostola sa prežehnáme svätenou vodou.
  3. Dáme si dole čiapku.
  4. Nemáme žuvačku.
  5. Pokľakneme smerom k svätostánku – na pravé koleno. Na ľavé sa kedysi kľakalo pred kráľom. Pokľakneme nie pri vchode (aby som nezdržoval), ale pri lavičke, kde si idem sadnúť alebo pri mieste, kde budem stáť. Nebojíme sa ísť dopredu. Väčšinou je tam viac miesta ako vzadu v kostole.
  6. Zapájame sa do spevu.
  7. Zapájame sa do odpovedí.

Úloha na týždeň: Pri svätej omši sa budem zapájať do spevov a odpovedí.

Domáca úloha na 33. nedeľu v období cez rok C (Lk 21, 5 − 19):

  1. Čím bol vyzdobený chrám, na ktorý sa pozeral Ježiš?
  2. Doplň vetu: Prídu dni, keď z toho, čo vidíte, nezostane ...
  3. Doplň vetu: Ale ani vlas z hlavy sa vám nestratí. Ak vytrváte,...
  4. Bonusová otázka: Napíš latinský nápis, ktorý je na bočných vchodoch (tzv. portáloch) do kostola. Vieš, čo znamenajú po slovensky?

(Odpovede na otázky nájdeš v evanjeliu z nasledujúcej nedele; súradnice sú hore. Ak nevieš nájsť odpovede sám, popros o pomoc rodičov alebo starších súrodencov)

Pekný týždeň praje

pán kaplán Peter a animátori.

P. S.: Na budúcu svätú omšu si prineste slovníčky. Budeme ich opravovať.