obr

Na začiatku mojej služby nového diecézneho biskupa Košickej partikulárnej cirkvi po konzultácii s kňazmi zídenými na dekanskej porade a presbyterskej rade a tiež s vedomím Apoštolského nuncia na Slovensku, Mons. Mária Giordanu, na slávu Trojjediného Boha, k úcte patróna arcidiecézy a pre spásu našich duší vyhlasujem Rok svätého Ondreja, ktorý sa začína 27. novembra 2010 a bude trvať do 30. novembra 2011.

Dejiny našej arcidiecézy dosvedčujú, že všetci jej pastieri spolu s kňazmi a veriacimi laikmi mali vo veľkej úcte sv. Ondreja a zvlášť z príležitosti jeho sviatku sa zjednocovali v košickej katedrále na spoločných rekolekciách. Rok sv. Ondreja pre celú arcidiecézu je príležitosťou podľa vzoru tohto apoštola ísť za Kristom a byť s ním, a potom nanovo a lepšie priblížiť evanjeliové posolstvo dnešnému svetu. Je to výzva k duchovnej obnove zameranej na posilnenie viery, na povzbudenie k svätosti a opravdivému spoločenstvu všetkých členov diecéznej rodiny, ktorej nemôže chýbať misijné nadšenie privádzať druhých ku Kristovi vrátane tých, ktorí síce boli pokrstení, ale neboli zatiaľ dostatočne evanjelizovaní. Rok sv. Ondreja zameraný na naše prebývanie s Pánom v častom kontakte s Božím slovom a na pozývanie iných k nasledovaniu Krista bude zároveň našou spoločnou prípravou na to, aby sme časť z posvätných relikvií nášho nebeského patróna mohli natrvalo uchovávať v Košickej katedrále, ktorá je nepretržite duchovným centrom našej partikulárnej cirkvi a poskytuje mnoho príležitostí vytvárania jednoty medzi sebou a s Ježišom Kristom. Pozývam všetky farnosti, diecézne inštitúcie, rehole a hnutia, aby sa vlastnými iniciatívami zapojili do aktívneho prežívania Roka sv. Ondreja a spoločnou modlitbou vyprosovali Božie požehnanie a pomoc Ducha Svätého.

V Košickej katedrále 27. novembra 2010 v deň konania celodiecéznych kňazských rekolekcií z príležitosti sviatku patróna arcidiecézy sv. Ondreja, apoštola.