Prečo mi teraz tak často vstupuje do mysle trpiaci Jób? Prečo mi pripomína Cikrev, v dnešnej dobe? Zdá sa mi, že Jób na smetisku, posiaty ranami, sa veľmi podobá Cirkvi, ktorú dnešný svet vyhadzuje na smetisko dejín. A to, čo jej vyhadzuje na oči (bolo to dlho skrývané) sú zapáchajúce hnisavé rany. Odpad kňazov aj veriacich pripomína smrť Jóbových detí. „Múdre“ reči niektorých redaktorov sa zase veľmi podobajú poučovaniu Jóbových priateľov: „Si hriešny, preto sa Boh od teba vzdialil.“

Jóba stále trápi otázka prečo sa Boh od neho odvrátil. Myslí si, že On je príčinou jeho nešťastia. Je ale presvedčený, že si to nezaslúžil. Zvláštne je, že mu ani raz neprišiel na um skutočný osnovateľ jeho trápenia – Satan. Ani dnešným ľuďom pri prírodných katastrofách nepríde na rozum hlavný vinník, ale tvrdia, že Boh je príčinou toho. (A to aj tí, ktorí v Boha neveria!) Áno, Boh to dopúšťa, ale vinník sa skrýva za neho. A to aj dnes!

Hneď na začiatku Knihy Jób sa dozvedáme, že Satan sa potuluje po svete. Pred Bohom sa objaví vtedy, keď od neho chce dovolenie škodiť spravodlivému Jóbovi. To povolenie dostal, ale nesmie siahnuť na Jóbov život.

Je to pre nás nepochopiteľné! Sv. otec Benedikt XVI. Hovorí: „Pán Boh má, pre náš vkus, nepochopiteľnú trpezlivosť so Satanom.“

V Cikrvi je to od začiatku práve tak ako s Jóbom. V dejinách Cirkvi nebolo obdobie bez prenasledovania, ani bez intríg a hriechov jej členov – a to aj na najvyšších miestach. I napriek tomu je Boh s ňou celých tých 2000 rokov. Veď Cirkev má okrem hriešnikov aj množstvo svätých – a nielen tých, ktorí boli svätorečení. Verní zostali aj obyčajní muži, ženy, deti i starí ľudia. Napriek vonkajšiemu tlaku verili, že nad všetkým v dejinách je ich Kráľ – Ježiš Kristus.

Satan chcel dokázať, že Jób bude Boha preklínať. Nestalo sa tak. On vedel, že Boh je Stvoriteľ a Pán. I keď ho utrpenie dohnalo k vzbure (chcel sa s Bohom súdiť) – nikdy sám seba nepostavil na miesto Boha. Pán bol v jeho živote vždy Prvý. Pre toto ho Pán Boh pochválil a dostal odmenu – šťastný život.

Aj Cirkev sa vo všetkých svojich ťažkostiach pevne drží Pána Boha, Stvoriteľa sveta a Pána dejín. Preto vie, že jej Pán Boh pripravil šťastný život.

Pane Bože, Ty si náš Stvoriteľ a Pán vesmíru a dejín. Si náš Otec. Naučil nás to Tvoj Syn Ježiš Kristus.

  • Veríme, že Ty vieš, čo je pre nás a celý svet potrebné.
  • Veríme, že Ty obrátiš každé zlo na dobro.
  • Veríme, že si nedáš ukradnúť človeka.
  • Ďakujeme Ti za to a prosíme, zošli nám svojho Svätého Ducha, aby nás viedol a ukazoval správnu cestu k Tebe.