Raz sa akýsi znalec zákona opýtal Ježiša: „Učiteľ, čo mám robiť, aby som bol dedičom večného života?“ (Lk 10, 25) Keď počas rozhovoru s ním pochopil, že musí predovšetkým naplniť prikázanie lásky k Bohu a blížnemu, položil druhú otázku: „A kto je môj blížny?“ (Lk 10, 29) Ježiš mu povedal podobenstvo, v ktorom predstavil tri postavy, ktoré mu môžu poskytnúť odpoveď.

Prvou je pútnik, ktorý sa vracal z Jeruzalema do Jericha. Jericho je najnižšie položeným mestom na zemi, 258 m pod úrovňou mora. Cesta vedie cez neobývanú pustatinu, kde pôsobili rabujúce bandy. Zbojníci prepadli pútnika, zobrali mu oblečenie a zbili ho. Prvými osobami, ktoré našli pútnika (spolu tvoria druhú postavu podobenstva), boli kňaz  a levita. (Levita bol pomocník pri židovských náboženských obradoch). Lukáš ich správanie opisuje slovami: „uvidel ho a išiel ďalej“. Treťou postavou je Samaritán. Ten sa ujal človeka raneného v pustatine, ošetril mu rany a využívajúc svoje zviera, sám kráčajúc pešo, ho zavezie do hostinca. Keďže sa musí vydať na ďalšiu cestu, zaplatí hostinskému, aby sa oňho staral. Ježiš ozrejmuje, že dar večného života dostanú tí, ktorí konajú skutky milosrdenstva a nepozerajú pri tom, kým daná osoba je, alebo v akej potrebe sa nachádza. Nejde o to, kto je mojím blížnym, ale o to, komu som ja blížny. Každého človeka má kresťan chápať ako svojho blížneho. Kristova náuka nás učí pomôcť aj tomu, čo sa vlastnou vinou dostal do biedy. Kresťan nemá súdiť, ani posudzovať. Cesta z Jeruzalema do Jericha je i naša cesta, na ktorej si plníme svoje ľudské, občianske i kresťanské povinnosti. Na týchto cestách stretávame ranených ľudí. Ako reagujeme? Aj my sa môžeme ocitnúť v stave raneného. Skutky kresťanskej lásky a milosrdenstva hovoria o našom vzťahu k blížnemu. Nezabúdajme na svoje svedomie a pravidelnú sviatosť zmierenia. Zranení ľudia potrebujú ochotných „samaritánov“. Táto výzva z evanjelia je pre nás stále aktuálna.

Milé slovo, ospravedlnenie či úsmev zbližuje ľudí. Každý môže niečo urobiť pre svojho blížneho, aby dal správnu odpoveď znalcovi zákona na otázku: „A kto je môj blížny?“ Slovami Ježiša: „ Choď a rob aj ty podobne“ (Lk 10, 37).