Podľa Správy o stave náboženskej slobody, ktorú každoročne vydáva nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, kresťanom často hrozí obmedzovanie slobôd, nútené konverzie na iné náboženstvo, nemožnosť vzdelávať sa, alebo horšie – ublíženie na zdraví, či smrť. Toto je realita, v ktorej žije až 300 miliónov kresťanov po celom svete. A situácia sa, žiaľ, neustále zhoršuje.

Po revolúcii v roku 1989 sme sa mohli nadýchnuť slobody vierovyznania aj vďaka štedrej pomoci rozličných kresťanských organizácii v zahraničí. Doteraz ostatní pomáhali nám. Teraz je čas, aby sme pomáhali my. Posuňme dar pomoci trpiacim kresťanom vo svete. Príležitosťou k tomu môže byť aj 1. ročník TÝŽDŇA POMOCI PRENASLEDOVANÝM KRESŤANOM, ktorý je vymedzený symbolickými dátumami: 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu je symbolickým dňom slobody pre Slovákov, 24. november – Nedeľa Krista Kráľa, ktorý je Víťazom nad každou neslobodou.

Osobitným dňom je 20. november – Červená streda. V tento deň prebieha celosvetové podujatie, kedy rôzne krajiny sveta nasvietia verejné objekty na červeno. Konajú sa modlitby, pobožnosti, krížové cesty, sväté omše a iné aktivity, pomocou ktorých sa spájame v myšlienkach a modlitbách za trpiacich kresťanov na celom svete.

Aj naša Cirkevná ZŠ sa zapojila do Týždňa pomoci prenasledovaným kresťanom. V stredu 20. novembra 2019 sme aj my ukázali, že nám nie je ľahostajný osud našich bratov vo viere. „Vysvietili sme sa do červeného“ naším oblečením, aby sme aj takýmto spôsobom vyjadrili našu solidaritu s nimi. Mali sme spoločnú modlitbu za prenasledovaných kresťanov v kaplnke. Niektorí žiaci si vyskúšali aj „tajnú“ modlitbu v podzemných priestoroch školy a večer sa nám podarilo nasvietiť chodbu načerveno.

P.S.: Aký paradox – naši bratia a sestry vo svete účasťou na sv. omši riskujú, že ich v kostole alebo cestou prepadnú teroristi so samopalmi, ale ich túžba po Ježišovi je silnejšia ako strach. A my nejdeme do kostola, lebo... sa nám nechce... Ako sa im raz vo večnosti pozrieme do očí?