Po vyhlásení prázdnin od finančných zbierok sa stretli na fare p. dekan a ekonomická farská rada. Cieľom stretnutia bolo porozmýšľať o ďalšom zveľadení našich chrámov. Na moju veľkú radosť sa do výberu dostalo aj riešenie stavu organa vo farskom kostole Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa. Nastolené boli dve alternatívy: generálna oprava starého pneumatického organa, ktorý je úplne poškodený červotočom, alebo výstavba úplne nového. Zvíťazila druhá alternatíva. Prečo?

Na svete existujú tri základné typy organov: pneumatický, elektrický a mechanický, podľa jednotlivých traktúr (ovládanie ventilov prívodom vzduchu do píšťal). Pneumatický je veľmi náročný po technickej stránke, ťažko laditeľný, pretože má zdvojené registre a hráč musí počítať s omeškávaním tónov. Náš, pneumatický, neustále opravujem, a keď si neviem poradiť sám, volám organára, čo nezaručuje, že po jeho odchode sa nevyskytne tá istá porucha.

Elektrický organ má životnosť 60 – 80 rokov a potom celú elektrickú časť (magnety) treba vymeniť. Na svete sa dnes vo väčšine prípadov vyrába mechanický organ, ktorý má životnosť až 300 rokov a ktorý nám odporúčali organári aj koncertní umelci.

Dňa 5. januára 2009 sa na fare uskutočnilo stretnutie za účasti projektanta a výrobcu mechanických organov. Po prezrení rôznych prezentácií bolo dohodnuté, že architekt na najbližšom stretnutí predloží štúdiu nového organa, ktorý by korešpondoval so základnými princípmi gotiky a zodpovedal by aj požiadavkám moderného štýlu.