Už štvrtý rok prebieha celoslovenská kampaň „Boj proti hladu“, ktorú organizuje Vincentínska rodina na Slovensku (nasledovníci sv. Vincenta de Paul – tzv. lazaristi, vincentky, satmárky atď.). Táto kampaň podporuje konkrétnu krajinu Latinskej Ameriky – Haiti. U nás sa táto krajina „zviditeľnila“ obrovským zemetrasením, ktoré zasiahlo jej obyvateľov v januári 2010. Stav spoločnosti na Haiti je pre nás, Európanov, nepredstaviteľný: 80% ľudí na Haiti hladuje, 78% ľudí je negramotných, nehovoriac o vysokej úmrtnosti na choroby, ktoré sú dnes bežne liečiteľné. Z vlastných skúseností na to spomína aj súčasný apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Mario Giordana, ktorý tam predtým pôsobil takisto ako nuncius.

Touto zbierkou chce Vincentínska rodina pomôcť k zmene takéhoto stavu v krajine. Ide o verejnú zbierku, ktorú je možné podporiť rozličnými spôsobmi. Jednak je to zaslaním darcovskej SMS v tvare DMS VINCENT na číslo 877 (1 SMS stojí 1 €). Hlavnou kampaňou ale ostáva predaj medovníčkov, ktoré sa predávajú na rozličných miestach (v kostoloch, na námestiach, na úradoch, v školách atď.). Práve takýmto spôsobom sme sa chceli aj my zapojiť a takto prispieť ku konkrétnemu dobročinnému cieľu tejto zbierky, ktorým je v prvom rade prejav lásky voči Bohu a našim blížnym (hoci fyzicky vzdialeným), ktorí sú v núdzi. Z vyzbieranej sumy sa pomáha hladujúcim, trpiacim a negramotným ľuďom na tomto ostrove. Skutok tejto nezištnej lásky nám pripomína aj zodpovednosť kresťana za svet, nielen za seba.

Aj v našom kostole sa minulú nedeľu predávali tieto medovníčky. Ďakujeme Vám za ústretovosť, podporu a solidárnosť pri tejto zbierke.

Nech nám aj v ďalšej podpore tohto projektu pomáhajú slová sv. Vincenta de Paul: „Najšťastnejší som vtedy, keď môžem slúžiť chudobným.“

Bližšie info na internete: www.bojprotihladu.sk

foto