Ruženec – modlitba prastará, pre mnohých dnes dlhá a zastaralá. Napriek tomuto zmýšľaniu je to banka našej istoty, pokoja a pomoci. Bohatstvo v nej je nevyčerpateľné. Vkladáme do nej svoj čas a lásku k Bohu, a vyberáme si ochranu a pomoc v ťažkostiach. Každý si sám určuje svoj „PIN kód“ – svoj prístup k Bohu a Márii. Veď náš Otec nám dal do vienka slobodnú vôľu.

Skúsme sa pomodliť spolu (pomaly) jedno zrnko ruženca. Zastavte sa tam, kde vás napadnú vlastné myšlienky a vložte ich do tejto modlitby.

„ZDRAVAS MÁRIA“ – pozdravujem Ťa, chcem Ťa oslavovať, ďakovať Ti, prosiť Ťa o ochranu. Chcem byť chvíľu s Tebou...

„MILOSTI PLNÁ“ – milosti sú dary, ktoré dostáva od Boha každý človek. Aj ja som dostala dary, ktoré si často ani neuvedomujem, beriem ich ako samozrejmosť a neďakujem za ne. Chcem si to uvedomiť a svoj nevďak napraviť. Hľadím na Teba a uvedomujem si, že Ty si stále pretekajúci prameň čistej, životodarnej vody milostí. K Tebe môžeme prísť hocikedy osviežiť sa, zmyť zo seba každodennú špinu, zahnať smäd po Bohu, nabrať silu do života...

„PÁN JE S TEBOU“ – s Tebou je stále Tvoj i náš Boh a Pán, ktorému si sa celá dala svojím „STAŇ SA TVOJE VÔĽA“. A kde je Syn, tam je aj Otec aj Svätý Duch. On je stále s Tebou a v tom je Tvoja moc.

„POŽEHNANÁ SI MEDZI ŽENAMI“ – a ochotná rozdávať požehnania tým, ktorí za Tebou prichádzajú a prosia Ťa o pomoc. Ty nám pomoc vyprosíš, ako si v Káne vyprosila príchod Synovej hodiny. Aj nám hovoríš to, čo sluhom na svadbe: „Urobte všetko, čo vám prikáže.“ Chcem sa toho držať v živote, Panna Mária pomáhaj mi v tom.

„POŽEHNANÝ JE PLOD TVOJHO ŽIVOTA, JEŽIŠ“ – Boží Syn, ktorému si dala ľudské telo, aby Boh (ako človek) zachránil ľudstvo od záhuby. Prišiel aj kvôli mne... trpel... zomrel a vstal zmŕtvych... Čo by sa bolo stalo so mnou, keby Otec nebol poslal svojho Syna obetovať sa za nás? Čakal by ma život v tme, beznádeji a večná smrť. Ale Boh si nedá ukradnúť človeka. Priveľmi nás miluje! Ježišovi záleží na každom. Na kríži (v mukách) sa modlí: „Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo robia.“ Odpustil aj ľutujúcemu lotrovi. Prečo? Lebo v hodine Tvojho aj svojho umierania videl, že si nevinný a uveril, že Ježiš je Mesiáš, Záchranca a Kráľ.

Tvoju moc, Ježišu, tušil v Tvojej bezmocnosti a nevine. N neho a na všetkých, ktorí rozmýšľajú ako on, platia slová: „blahoslavení, ktorí uverili, hoci nevideli.“ (oslávenie v jeho smrti).

Pane Ježišu, z kríža si nám dal aj iný veľký dar – svoju Matku. Videl si bôľ svojej Matky a v tom okamihu bolesti si jej dal Jána a miliardy nových detí. Tým aj starosť o ne, o ich (našu i moju) výchovu, ochranu aj pomoc. Neostali sme sirotami. Máme Matku, ku ktorej môžeme prísť vo svojich žiaľoch i radostiach, podeliť sa s ňou a máme istotu, že nás vypočuje.

Tu pod krížom, Matka, si uvedomujem, aký poklad nám dal Tvoj Syn. Utíšil Tvoj žiaľ a posilnil Tvoju lásku. Hoci si nebola pri umývaní nôh apoštolom, hneď si pochopila jeho prikázanie “...aby ste sa navzájom milovali, ako som ja miloval vás“. A robíš to stále.

Matka moje, ďakujem Ti za dary, ktoré si mi v živote vyprosila. Dôverujem Ti a prosím: „Svätá Mária, Matka Božia, pros za nás hriešnych, teraz i v hodine našej smrti.“ Amen