Ako je už všetkým známe, dňa 27. augusta kancelária prezidenta prevzala od Aliancie za rodinu petíciu za vyhlásenie referenda so štyrmi otázkami, ktorú podpísalo 400 tisíc občanov.

Prezident potom 4. septembra požiadal Ústavný súd o rozhodnutie, či sa otázky z petície týkajú alebo netýkajú základných práv a slobôd, a či referendum s takýmito otázkami môže vyhlásiť. Po 78 dňoch Ústavný súd rozhodol a jednu z otázok v petícii vylúčil z konania referenda. Následne prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum s troma otázkami a dátum jeho konania určil na sobotu 7. februára 2015. Otázky referenda:

1) Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2) Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3) Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?