Rok Sedembolestnej Panny Márie

ARCIDIECÉZNA PÚŤ

POD VEDENÍM J.E. OTCA ARCIBISKUPA BERNARDA BOBERA

Levoča – Marianka – Šaštín

termín: 22.5. – 23.5.2014 cena: 75,- €

1x ubytovanie v dvoj, troj a štvorlôžkových izbách s polpenziou (raňajky a večera) v Marianke (príp. okolí), autobusová doprava po trase, duch. sprievod, komplex. cestovné poistenie, DPH.

program:

1. deň: odchod z farnosti ráno do Levoče. Najstarším pútnickým miestom východného Slovenska je práve Levoča, kde korene mariánskeho kultu siahajú až do XIII. storočia. Z tých čias pochádzajú prvé zmienky o tomto pútnickom mieste a zhromažďovaní mariánskych ctiteľov. Roku 1247 bola postavená prvá kaplnka (kostolík) na Olivetskej hore. Najpravdepodobnejšie bola postavená ako prejav vďaky Božej Matke za záchranu mnohých životov pred vpádom Tatárov, ktorí pustošili naše územie a konkrétne i Levoču. Sv. omša o 10.00 hod. Presun do najstaršieho mariánskeho pútnického miesta na Slovensku – Marianky. Jeho pôvod a história je sčasti zahalená legendami. Historici rádu pavlínov, ktorý toto miesto spravoval, zapísali ústne tradovanú legendu o pustovníkovi, ktorý žil v tomto údolí a z hruškového dreva si vytesal sošku Panny Márie (podľa pavlína Ľudovíta Kummera to bolo v roku 1030). História pútnického miesta sa začala v roku 1377 položením základného kameňa kostola a zverením pútnického miesta Rádu pavlínov. V roku 1380, keď bol kostol dostavaný, panovník slávnostne preniesol milostivú sošku Madony s Ježiškom z 13. storočia na hlavný oltár. Areál je pamiatkovou zónou. Miesto preslávil aj zázračný prameň, nad ktorým stojí baroková Kaplnka Svätej studne a krížová cesta s 50-timi postavami pašiového cyklu v životnej veľkosti a 14 kaplnkami. Večera, ubytovanie.

2. deň: Po raňajkách odchod do Šaštína − Národná svätyňa, bazilika (basilica minor) Panny Márie Sedembolestnej, hlavnej patrónky Slovenska. Jej pôvod siaha až do roku 1736, kedy začali terajšiu baziliku stavať podľa plánov Mateja Vépiho aj spolu s priľahlým kláštorom rehoľníci svätého Pavla − pavlíni. Sv. omša, osobné modlitby... V poobedňajších hodinách návrat do Košíc, resp. do farnosti.

Záujemcovia nech sa prihlásia v kancelárii na farskom úrade.