Som to naozaj ja, jedna z vyše 300 drevených píšťal Vášho budúceho organu. Mne sa dostalo tej cti, že som bola 31. októbra zhotoviteľom dovezená v celej svojej kráse, ale aj s mne prislúchajúcim subbasovým tónom „C“, ktorý už v mojom vnútri skutočne znie.

Vyrobili ma do výšky 250 cm a som najväčšou píšťalou v registri subbas tohto majestátneho nástroja. Moja najvyššia sestra bude mať 500 cm. Všetky ostatné sú menšie, najdrobnejšia bude merať iba 10 cm. My, drevené píšťaly, sme už všetky hotové, ale čakáme ešte na naše kovové súzvučnice, ktoré sa vyrábajú z cínu a iných kovov v slovenskej píšťalárskej firme pána Stanislava Rusnáka, ktorý po osemdesiatich rokoch obnovil výrobu cínových píšťal na Slovensku. Ich bude vyše 1600, no nebojte sa, my sa hravo zmestíme do tej prekrásnej čarovnej skrine, na ktorú sa už určite všetci tešíte. Veď nás zhotovujú veľmi šikovné ruky a um precíznych majstrov, ktorí sú Bohom obdarovaní talentom vliať do nášho vnútra schopnosť vylúdiť súzvuk organových tónov po dobu aspoň 200 rokov.

Milí farníci a návštevníci chrámu! Viem, že už mnohí z Vás si veľmi odovzdane vypočuli hlasy duchovných otcov a podľa svojich možností a schopností finančne prispeli do zbierok na výstavbu Vášho organu. Dielo je to ale nemalé a náročné na finančné zdroje k tomu, aby bolo vyhotovené z kvalitných surovín, ktoré sú dnes veľmi drahé. Preto je vítaný každý Váš milodar na to, aby sa toto dielo vytvorilo a mohlo majestátne zaznieť v plnej nádhere na prelome rokov 2012 a 2013.

Po bokoch môjho „tela“ budete môcť sledovať, ako sa Vám bude dariť zbierkami a milodarmi približovať k celkovej hodnote nového organu. Taktiež sa tam postupne objavia mená darcov a budú spolu so mnou uložené navždy do útrob organu na pamiatku budúcim generáciám. Preto Vás prosím, sledujte o tom všetkom informácie a buďte nápomocní tejto unikátnej myšlienke. S úctou a srdečnou vďakou Vaša prvá píšťala nového organu – Céčka.

foto