Milí priatelia Aliancie za rodinu. Na naše potešenie v stredu 4. júna Národná rada Slovenskej republiky schválila novelu ústavy, do ktorej sa doplnila definícia manželstva ako zväzku muža a ženy. Aliancia za rodinu to považuje za dobrý krok a veľmi ho vítame. Je to naplnenie prvej zo štyroch otázok, aké chceme spoločne položiť ľuďom v navrhovanom referende.

Už od vyhlásenia našej iniciatívy však upozorňujeme na to, že tento krok nie je pre ochranu rodiny postačujúci, pretože nezabráni vzniku iných rodinnoprávnych inštitútov, ktoré sa iba pomenujú inak ako manželstvo, napr. registrované partnerstvá, a vďaka európskym súdom im budú pridelené práva a povinnosti, ktoré majú patriť iba manželstvu. Tieto kroky sa naozaj chystajú, čo dosvedčujú napr. aj slová premiéra Róberta Fica, ktorý na otázku o novele ústavy otvorene odpovedal, že jej prijatie nijako nebráni vzniku registrovaných partnerstiev. (V rozhovore pre aktualne.sk: „Táto právna úprava nemá žiadny vplyv na akúkoľvek diskusiu v budúcnosti o registrovaných partnerstvách. Vôbec žiadnu.“)

Ako upozorňujeme v našej tlačovej správe a vysvetľujeme na internetovej stránke, registrované partnerstvá nemôžeme prijať, pretože podľa vzoru západných štátov a po tlaku európskych súdov hrozí, že budú zákonom vyzdvihnuté na úroveň manželstva aj s právom adopcie detí. Homosexuáli si zaslúžia úctu ako každý človek a kvôli svojej orientácii nemôžu byť terčom pohŕdania. No ich práva dostatočne chránia už súčasné zákony (viď časť dedenie a zdravotný stav). Homosexuálnym spolužitiam by nemali byť prisudzované nové úlohy, ktoré nemôžu prirodzene napĺňať. Dvaja muži dieťatku nemôžu nahradiť mamu, ani dve alebo tri ženy mu nenahradia otca. Pri takýchto adopciách sa deťom programovo vymaže z ich života jeden z rodičov, čo má veľmi negatívne následky na ich výchovu a budúci život. Registrované partnerstvá majú takéto dôsledky, a keďže nemáme povinnosť ich prijať, v záujme našich detí to nerobme!

Počas rokovania o novele ústavy podali poslanci Richard Vašečka a Erika Jurinová pozmeňujúci návrh, aby sa do ústavy doplnili aj vety, ktoré by zamedzili adopciám detí pre homosexuálne páry. Ich návrh však neprešiel. Referendum o ochrane rodiny preto vôbec nestratilo na svojom význame a stále je veľmi dôležité.

Veľmi nás teší, že naše spoločné úsilie neochabuje, naopak vnímame čoraz väčší záujem ľudí o ochranu rodiny. S radosťou a úctou oznamujeme nové číslo – po niekoľkých týždňoch máme vďaka vám vyzbieraných už 200 tisíc podpisov z 350 tisíc potrebných pre vypísanie referenda! Veľká vďaka za vašu iniciatívu a odvahu, ste úplne skvelí! Ďakujeme vám za vašu veľkú podporu.