Tak ako mňa vychovávali moji rodičia, tak aj ja budem vychovávať svoje deti – často počuť z úst rodičov odpoveď na otázku o výchove. Ale odkiaľ vieš, že to bola naozaj správna výchova? Nezanechala niekde hlboko v tvojom vnútri stopy, ktoré ty naďalej vrývaš do svojich detí? Ako byť dobrým rodičom ťa nikto neučil, nie sú na to žiadne školy, a predsa je to jedna z tých najpodstatnejších a najťažších úloh, ktorú by si mal vyplniť čo najlepšie. Aby sme neostali v začarovanom kruhu – moji rodičia od starých rodičov, ja od mojich rodičov, ďalej svojim deťom, oni svojim deťom atď.

A preto naozaj vďaka za slová, rady adresované rodičom z úst veľmi príjemného, jednoduchého a zábavného človeka p. Jureka Demského v nedeľu popoludní. So svojou manželkou si všetkým prešiel pri výchove svojich 4 detí (aj keď ich najprv plánovali 7 :)). Hneď v úvode podotkol, že je veľa psychologických pohľadov na výchovu detí, ale my sa máme držať práve tej, ktorá je podkutá Božími princípmi. Práve preto sa jeho rady počúvali ľahšie, aj keď sa možno nie všetky stotožňovali s našimi reálnymi postojmi.

Na úvod nám bolo vysvetlené, aké majú byť vzájomné vzťahy medzi manželmi, ich vzájomná pomoc v domácnosti, rozdelenie úloh pri výchove, ale aby sme pri tom mali vždy na mysli hlavnú úlohu manželstva – naše slobodné rozhodnutie urobiť všetko preto, aby bol ten druhý šťastný.

Ako milovať svoje deti bola otázka, na ktorú sme počúvali odpovede v 2. časti. Koľkokrát sme sa dnes dotkli, objali, pohladkali svoje dieťa? Pozreli mu priamo do očí? Venovali len jemu kúsok svojho času? Koľkokrát naše dieťa počulo z našich úst „Ľúbim ťa“? Veď Ježiš mal 33 rokov a Boh Otec mu vyznáva svoju lásku slovami „Toto je môj milovaný syn“.

Ak naozaj milujeme svoje deti, nesmieme sa vyhnúť pri ich výchove disciplíne (posledná časť prednášky), vytváraniu hraníc, aby sa cítilo v bezpečí. No nikdy netrestajme v afekte, nezvyšujme zbytočne hlas. Dbajme na to, aby bol trest primeraný dieťaťu, aby vedelo, za čo je trestané. Buďme zásadoví a nedajme sa obmäkčiť plačom dieťaťa. Dozvedeli sme sa možnosti, kedy používať fyzický trest a výnimky jeho používania. A ešte veľa iných drobností, ktoré boli okorenené zrnkami humoru.

Ďakujeme za tieto skúsenosti a rady, ktoré nám pomôžu stať sa lepšími rodičmi.

foto