Dni dažďa a chladu vystriedal krásny deň 7. júl 2011 – deň sabinovských, orkucanských a jakubovanských pútnikov-seniorov na Mariánsku horu do Levoče. Každý z nás sa na túto púť pripravoval oduševnene a s láskou v srdci s túžbou navštíviť preblahoslavenú Pannu Máriu.

Ráno o šiestej hodine sme dvoma autobusmi vycestovali do Levoče. Cesta nám ubiehala príjemne a na Mariánsku horu sme prišli asi o ôsmej. Každý z nás sa vybral smerom do baziliky. Po poklone pred oltárom sv. Božej Matky a po nájdení si miesta sme boli oboznámení s programom. Ten začal náboženskou katechézou a pokračoval modlitbou sv. ruženca. Slávnostná sv. omša začala o desiatej. Celebroval ju spišský diecézny biskup Mons. František Tondra spolu s ďalšími prítomnými kňazmi. Svojou homíliou nám otec biskup vlial do sŕdc živý cit viery, nádeje a lásky. Po skončení sv. omše bol otec biskup prítomný, aby odpovedal na otázky pútnikov. Pár minút pred poludním sme sa pomodlili Anjel Pána a dostali biskupské požehnanie. Pútnici mohli tiež pristúpiť k sviatosti zmierenia. Púť sme uzavreli modlitbou krížovej cesty.

Naplnení láskou od Matky Božej, ktorá nám ju vyprosuje u svojho Syna, sme sa vydali na cestu domov a šťastne sme sa vrátili. Aj na tejto púti sme si mohli uvedomiť nábožnosť zhromaždeného ľudu z rôznych kútov najmä východného Slovenska (účasť asi 30 autobusov, množstvo áut aj peších pútnikov).

Veľká vďaka a milosť od nášho Nebeského Otca a Panny Márie patrí p. kaplánovi Matúšovi za zorganizovanie tejto púte, ktorej sa s nami zúčastnil.

Modlitbami ďakujeme Pánu Bohu a Panne Márii za deň prežitý pod ich ochranou.

foto