Prvý októbrový víkend bol vo väčšine saleziánskych diárov obsadený Akciou: Animátor. AKCIA: ANIMÁTOR s podtitulom „IDEM JA!“ je celoslovenské stretnutie animátorov – dobrovoľníkov zo saleziánskych stredísk. Podujatie AA09 bolo súčasťou slovenských osláv 150. výročia založenia saleziánskej spoločnosti. Týmto stretnutím sa chcela saleziánska rodina, ktorá ho organizovala, poďakovať animátorom za ich obetavosť a dlhodobú prácu s deťmi a mladými.

Sabinov na takejto veľkej akcii, samozrejme, nesmel chýbať. Preto sme sa aj my, animátori zo saleziánskeho strediska vybrali v piatok 2. októbra s veľkým nadšením na dlhú cestu na západ – do hlavného mesta. Veľké priestory petržalského strediska nás srdečne vítali a netrvalo dlho a „Mamateyka“ sa zaplnila približne 800 animátormi zo saleziánskych stredísk z celého Slovenska. Úspešne sme sa stretli so svojou skupinkou, s ktorou sme boli v kontakte už pred akciou a akcia sa mohla začať. Mestská hra, ktorá nasledovala, vyviedla Bratislavu z každodennej všednosti a priniesla jej obyvateľom nejeden zaujímavý pohľad na kopec mladých, ktorí plnili nevšedné úlohy v jej centre. Deň sme ukončili adoráciou v Dóme sv. Martina a po nej nás v stredisku čakalo vyše 300 bratislavských rodín. Tie nám poskytli ubytovanie, štedrosť a starostlivosť na celý víkend a tým vytvorili skutočne príjemné prostredie „víkendového domova“. Sobota sa niesla v rytme workshopov, sv. omše, zaujímavého programu na hlavnom námestí, divadelného predstavenia „Mníšky“ a slávnostnej recepcie na záver dňa. Súčasťou sobotného programu bol aj slávnostný sľub nás animátorov, že aj tento rok chceme odpracovať minimálne 308 250 dobrovoľníckych hodín v službe druhým tak, ako to bolo aj v rok predošlý. Celý víkend sa niesol v hesle „Idem ja!“, ktoré vyjadruje základný postoj animátora – byť aktívny v službe. Nesmieme zabudnúť ani na veľmi príjemné prekvapenie organizátorov v podobe voľného cestovania MHD po Bratislave. Taktiež nás veľmi potešila vzácna návšteva hlavného radcu saleziánov pre pastoráciu mládeže, dona Fabia Attarda, ktorý nás, okrem iného, povzbudil slovami: „Aj vy môžete byť staviteľmi Slovenska, ktoré môže byť krajšie a lepšie. Nechajte, aby bol Boh prítomný vo vašom živote a cez neho slúžte mladým. Budúcnosť sa buduje s odvahou v prítomnosti." Nedeľná slávnostná svätá omša bola skutočne slávnostná. Predsedal jej provinciál don Karol Maník, nechýbali provinciáli zo Slovinska, Chorvátska, Maďarska, Česka a vyše 40 kňazov saleziánov z celého Slovenska. V homílii sa nám prihovoril regionál don Štefan Turanský, člen hlavnej rady saleziánov. V príhovore k mladým zdôraznil veľkú dôveru, ktorú celá saleziánska rodina vkladá najmä do animátorov a ich práce.

Akcia: Animátor bola jedna úžasná akcia, jeden veľký zážitok s množstvom výnimočne obyčajných ľudí z východu, stredu aj západu. Bol to zážitok plný radosti, elánu, nadšenia, optimizmu, vďaky, spolupatričnosti, ale aj Božej prítomnosti, ktorú bolo cítiť na hlavnom námestí, v trolejbuse i v srdci každého, s kým sme prišli do kontaktu. Dodala silu a odvahu naďalej animovať a nebáť sa povedať: „Idem ja, Pane, tam, kde ma potrebuješ.“