Väčšina z nás žije vo svojom rýchlom každodennom tempe. Zrazu nám do neho vstupuje "akési" referendum, ktorému - zdá sa - väčšina ľudí v našej spoločnosti nerozumie alebo nepripisuje žiaden význam.

Za ostatné mesiace som urobil niekoľko desiatok prednášok na tému referenda. Téma všade vyvolala vážny záujem nielen medzi kresťanmi. Žiaľ čím ďalej tým viac sa stretávam aj s tým, že problematika rozdeľuje spoločnosť na dva bojujúce tábory s extrémnymi reakciami. Som presvedčený, že to nie je dobrá cesta. To, čo v súčasnosti ohrozuje rodinu nie je konkrétna skupina ľudí, ale aj nové teórie, ktoré sa dotýkajú každej rodiny a celej spoločnosti. Preto má význam sa nimi zaoberať a spoločne hľadať, čo môže rodine naozaj pomôcť.

Ak ste presvedčení, že národné referendum je cesta k takejto celospoločenskej diskusii, chcem Vás pozvať ku konkrétnemu projektu, do ktorého sa môžete zapojiť: V Asociácii rodín a rodinných spoločenstiev na Slovensku sme pripravili informačný leták, ktorý vysvetľuje, že referendum o ochrane rodiny nie je namierené proti konkrétnej skupine ľudí ani proti rovnosti muža a ženy, ani proti sexuálnej výchove ako takej. Veď mnohí homosexuálne cítiaci ľudia práve v kresťanských inštitúciách nachádzajú skutočnú pomoc a prijatie vďaka službe odborníkov a vďaka vedomiu, že v Ježišovi sme si navzájom bratmi a sestrami. Okrem toho biblické posolstvo má neustále jeden z najväčších vplyvov na posilňovanie zápasu o skutočnú rovnoprávnosť mužov a žien. A múdre vyučovanie hodnôt od najútlejšieho veku a to aj v oblasti vzťahov, tela a intimity veku primeraným spôsobom je účasťou na Božej pedagogike a napĺňaním Ježišovho misijného príkazu.

Referendum je však výzvou postaviť sa proti extrémnym dôsledkom rodovej teórie, ktorá pre tieto oblasti prináša iba povrchné a zavádzajúce riešenia.

Naša úloha nie je iba burcovať ku účasti na referende za každú cenu, ale prinášať seriózne informácie a pozývať ľudí k diskusii. Ak sa do tohto procesu chcete zapojiť, pokúste sa nájsť vo svojom okolí 5-10 ľudí, spolu s ktorými by ste do referenda ponúkli spomínaný leták niekde "vonku": na ulici, v obchode, na štadióne, v čakárni a pod. Ak sa tak rozhodnete, nerobte to mechanicky ani nátlakovo. Rešpektujte, že ľudia naokolo môžu prejaviť aj nezáujem alebo vyjadriť negatívne emócie. Nech to neovplyvní Vašu pripravenosť prinášať informácie pokojne a s dobrým srdcom. Nedá sa urobiť všetko a naraz. Ani referendum nie je magický prostriedok a diskusia môže pokračovať aj po ňom. Inak by bolo naozaj zbytočné.

Leták si môžete najskôr pozrieť vo forme pdf cez TENTO LINK resp. jeho obsah viac menej kompletne vyjadrený na mojom blogu. Je vhodným doplnkom ku letáku, ktorý pripravila Aliancia za rodinu s vysvetlením troch referendových otázok. Zaujať môže práve tých, ktorý nevnímajú žiadne aktuálne ohrozenia rodiny, kvôli ktorým by bolo potrebné národné referendum. Ak prijmete pozvanie k jeho rozdávaniu spolu s ďalšími ľuďmi vo vašom okolí, objednajte si letáky zaslaním SMS správy na číslo 8866 s textom LETAKY PLUS. Z Vášho kreditu na telefóne Vám bude stiahnutých 10 €, za ktoré dostanete 500 letákov. Následne Vás skontaktuje naša metodička, ktorá si s Vami dohodne spôsob doručenia. Ak oslovíte do spolupráce desiatich ľudí vo vašom okolí, môžete sa následne vyzbierať po jednom eure a každý bude môcť rozdať 50 letákov. Ak by ste prípadne mali záujem o viac ako 500 letákov, pošlite SMS s rovnakým textom viackrát.

Zároveň môžeme celú iniciatívu podporovať spoločnou modlitbou za rodiny napríklad ku svätému Jánovi Pavlovi II., veľkému apoštolovi rodín. Ten pri svojej druhej návšteve Slovenska v roku 1995 povedal: „Slovensko má osobitnú úlohu pri budovaní Európy tretieho tisícročia. Dobre si to uvedomte!"

(Viac informácií môžete nájsť aj na mojom blogu http://seko.blog.sme.sk/c/373039/je-referendum-o-rodine-naozaj-nevyhnutne.html alebo na www.rodovateoria.sk)