Tento týždeň vstúpime, takpovediac, do predvianočnej oktávy. Od 17. decembra budeme pri bohoslužbách počúvať evanjeliá opisujúce okolnosti Ježišovho narodenia. Zo štyroch evanjelistov sa však touto témou zaoberajú len dvaja – Matúš a Lukáš. Ak teraz na chvíľu prerušíte čítanie tohto článočku a prečítate si samostatne prvé dve kapitoly Matúšovho evanjelia a samostatne prvé dve kapitoly Evanjelia podľa Lukáša a budete sa snažiť vnímať ich, akoby ste nikdy predtým rozprávanie o Ježišovom narodení nepočuli, myslím, že budete prekvapení. Uznávaný biblista a katolícky kňaz Raymond E. Brown vo svojej útlej knižočke Kristus v Advente zhrňuje výsledok, ku ktorému by ste mali dôjsť po takomto oddelenom čítaní takto:

„Matúš podáva obraz, podľa ktorého Mária a Jozef žijú v Betleheme, tam majú aj dom. Príchod mudrcov, ktorých privedie hviezda, spôsobí, že Herodes sa rozhodne vyvraždiť deti v Betleheme a svätá rodina musí utiecť do Egypta. Keďže Jozef má strach vrátiť sa do Betlehema, vezme Máriu a dieťa a zrejme po prvý raz v živote idú na sever do Nazareta v Galiley.

Lukáš však začína tým, že Mária a Jozef žili v Nazarete a do Betlehema išli len pri príležitosti rímskeho sčítania ľudu. Tvrdenie, že Mária porodila dieťa a uložila ho v jasliach, lebo sa nenašlo pre nich miesto v hostinci, jasne naznačuje skutočnosť, že v Betleheme nemali ani dom, ani trvalé bydlisko. Lukáš potom vo svojom rozprávaní pokojne necháva svätú rodinu, aby sa vrátila logicky cez Jeruzalem do galilejského Nazareta. Niet tu zmienky o príchode mudrcov ani o Herodesovom číhaní na jeho život.“

Zaujímavé, však? Väčšinou sme naučení na vianočné rozprávania, ktoré spájajú obidve správy. Ako však pekne poznamenáva R. E. Brown: „ak sa pridržiavame Písma, musíme priznať, že Duch Svätý je spokojný s tým, že máme dve rozličné rozprávania...“ Touto rozdielnosťou nám evanjelisti vlastne pomáhajú rozoznať jadro celého rozprávania – kto to Ježiš je a čo je o ňom najdôležitejšie vedieť. Ale o tom nabudúce. :-)

Počas tretieho adventného týždňa ponúkame rodinám túto modlitbu pri adventnom venci – otec sa modlí: „Pane, prosíme ťa, nakloň svoj sluch k našim prosbám a rozptýľ temnoty našej mysle milosťou tvojho navštívenia. Lebo ty žiješ a kraľuješ naveky vekov. Amen.“

Tento týždeň zapaľuje tri sviece na adventnom venci matka rodiny.