V advente sú 4 adventné týždne. Vo Sv. písme sú 4 Evanjeliá. Aj vďaka tomuto spojeniu môžeme vnímať dôležitosť Božieho slova v príprave počas adventu. Sväté písmo je „príručkou“ prípravy par exellence. V 2. adventnom týždni, do ktorého sa vnárame, sa dvakrát osobitne stretneme s Pannou Máriou – v utorok máme prikázaný sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie a v sobotu ľubovoľnú spomienku na Pannu Máriu Guadalupskú. S Matkou Božou je veľmi úzko spojený jej chválospev Velebí moja duša Pána.

Aj pri tomto chválospeve sa Panna Mária podobá na svojho Syna. On pri krste na začiatku svojho verejného účinkovania bol hlasom z neba označený za Božieho Syna. Keď Ježiš ohlasuje evanjelium, nehovorí: „Ja som Boží Syn“, ale hovorí blahoslavenstvá a beda (Lk 6,20-26) a v živote konkrétne ukazuje, čo to znamená. Božie posolstvo neopakuje bezducho svojim poslucháčom, ale ho vysvetľuje. V Máriinom živote a slovách sa odzrkadľuje to isté. Ona sa taktiež na začiatku dozvedá to, kto to jej Syn bude z hlasu z neba. Anjel jej hovorí: „Bude to Boží Syn“ (Lk 1,35). Oona rovnako nechodí po susedoch hovoriac: „Nosím pod srdcom Božieho Syna.“ V chválospeve hovorí, aké „veľké veci“ jej „urobil ten, ktorý je mocný a sväté je jeho meno,“ (Lk 1,49) a ozývajú sa v jej slovách aj Ježišove blahoslavenstvá a beda: „Hladných nakŕmil dobrotami, bohatých prepustil naprázdno“ (Lk 1,53). Mária je tu vzorom každého učeníka. Už prví kresťania po tom, čo počuli Božie slovo a prijali ho, chceli sa s ním podeliť s inými a to nie obyčajným opakovaním slov, ale vysvetľovaním, čo znamenajú pre ich život. My tiež počúvame Božie slovo a ak sme ho prijali, sme v rámci adventnej prípravy pozvaní aj my, aby sme hľadali odpoveď na otázku, ako chceme povedať ostatným okolo nás o tom, v čo veríme, že sa odohralo na Vianoce tak, aby sa aj oni mohli tešiť z tej zvesti, ktorá má patriť všetkým ľuďom. (spracované podľa Raymond E. Brown: Kristus v Advente)

Počas 2. adventného týždňa ponúkame rodinám túto modlitbu pri adventnom venci:

Otec sa modlí: „Pane, rozpáľ naše srdcia, aby sme sa mohli pripraviť pre tvojho jednorodeného Syna a aby sme skrze jeho príchod boli uznaní za hodných slúžiť ti s čistou mysľou. Lebo ty žiješ a kraľuješ naveky vekov. Amen“

Potom najstaršie dieťa zapáli dve sviece na adventnom venci.

foto