Máme nádej v živého Boha sa nieslo celým Arcidiecéznym stretnutím mladých, ktoré sa konalo ako každý rok po Veľkej Noci, tentoraz v Prešove. Tím dobrovoľníkov z rôznych kútov arcidiecézy pracoval už niekoľko mesiacov pred samotným stretnutím, aby sme my – účastníci mohli prežiť toto stretnutie naplno.

Aj keď väčšina z nás by za iných okolností radšej vylihovala v posteli, o ôsmej hodine rannej, ráno v sobotu 18. apríla, sme obsadili dva autobusy, ktoré si nás prišli vyzdvihnúť pred kultúrne stredisko a odviezli nás na miesto určenia, ktorým bola Mestská hala v Prešove. Po úspešnej registrácii, aj keď nie na prvýkrát, sme si uchmatli ešte posledné voľné miesta na sedenie, tí menej rýchli zas uprednostnili sedenie na ploche priamo pred pódiom, kde sa odohrávala hlavná časť programu. A mohlo sa začať.

Celým programom nás sprevádzal „Réžo“, ktorý má stále v rukáve nejakú tú hru či aktivitu....proste niekoľkokrát nás zdvihol zo sedadiel. Po slávnostnom otvorení nasledovala svätá omša, na ktorej sa nám mladým prihovoril otec arcibiskup Alojz Tkáč. Spolu s ním koncelebrovalo sv. omšu viac ako 100 kňazov, ktorí sprevádzali svojich 3000 mladých na ADSM. Po omši nám ukázal svoje kvality zbor Janky Ferenčíkovej a nato nasledovala prednáška Mária Tomašíka zo spoločenstva pri Dóme sv. Martina o Bohu a ceste k Nemu. Mnohí to nevydržali a urobili si obedňajšiu prestávku už skôr, a tak nebolo ničím výnimočným stretnúť v dave človeka s chlebíkom v ruke (a hlavne v ústach), zabaleným od mamky. No vôňu rezňov bolo najviac cítiť až po prednáške.

Keď sme sa všetci posilnili, mali sme čas na rôzne workshopy, ktoré tu boli pre nás pripravené. Niekto dal prednosť diskusii o povolaní, láske, cirkvi či diskusii o misiách, ktorú viedli naši sabinovskí misionári zo spoločenstva Dom Júdov. Okrem takýchto diskusií (bolo ich 13) boli vytvorené modlitbové, športové a umelecké workshopy. Takže ak mal niekto chuť si zaliezť po horolezeckej stene, naučiť sa šermovať alebo tancovať, či vyrobiť si náušnice, aj na to tu bola príležitosť. Počas celého stretnutia tu bola aj možnosť spoznať kresťanské spoločenstvá fungujúce na území našej arcidiecézy ako eRko, UPC Prešov a Košice, Saleziánov don Bosca, skautov a iné. Každé malo prezentačný stánok umiestnený na chodbách. O tretej popoludní sme sa spoločne pomodlili ruženec k Božiemu Milosrdenstvu. Potom nasledoval čas pre talenty a nám sa ústa nezatvárali, keď sme videli, ako chalan so zaviazanými očami narába s loptičkou na hokejke a tá mu odtiaľ nespadne. Všetky dievčatá sa zas potešili vystúpeniu Martina Husovského, lídra skupiny Komajota, ktorému sa mimochodom v ten deň narodil prvý syn.

Program ukončila svojím vystúpením kapela Križiaci a v tom čase už málokto sedel na svojom mieste. Niektorí našli svojich starých kamarátov, iní našli nových, ale väčšina aj tak stála a tancovala pod pódiom, kde spoločne vzdávala chválu nášmu Ockovi, ktorý nám umožnil zúčastniť sa na tomto stretnutí. Aj keď sa schyľovalo ku koncu, nikomu sa nechcelo domov. Svojím požehnaním so slovami „Uvidíme sa o rok“ sa s nami rozlúčili aj naši kňazi. Tak uvidíme sa o rok!