Prípravným obdobím pred Veľkou nocou je štyridsaťdňový pôst, ktorý začína tzv. Popolcovou stredou, kde pri značení popolom (pripravený z olivových alebo iných ratolestí) kňaz povie jednu z dvoch formúl: Kajajte sa a verte evanjeliu alebo Pamätaj, že si prach a na prach sa obrátiš, a poznačí veriaceho na hlave vo forme kríža.

Všetci sme pozvaní tento 40-dňový čas prežívať v intenzívnejšom stíšení sa a s pohľadom zameraným na Ježiša. Aj tento rok máme na to rôzne pomôcky:

  • Konferencia biskupov Slovenska pozýva do projektu Pôst s KBS, kde každý, kto o to požiada, dostane do svojho e-mailu krátku pôstnu myšlienku s fotografiou, ktorá nadväzuje na evanjelium dňa. Zaregistrovať sa dá na: 

  • Saletíni na pôst vytvorili projekt 40x40, čo znamená 40 modlitebných úmyslov počas 40-dňového pôstneho obdobia. Pozývajú každý deň prečítať si príslušný evanjeliový úryvok a pomodliť sa na daný úmysel jeden desiatok svätého ruženca. Podrobný plán nájdete na tejto adrese:  

  • Projekt 40dni.sk ponúka možnosť netradičným spôsobom prežiť tradičné pôstne obdobie, kde po registrácii na spomínanej stránke  na vás čakajú súťaže, kvíz, ale aj mnohé iné veci.

  • Majitelia Android telefónov si môžu stiahnuť aplikáciu Forty For You, kde budú denne dostávať zamyslenia nad evanjeliom, ktoré sú doplnené o inšpiratívne videá, obrázky a predsavzatia na každý deň.

  • Ak sa chceš modliť napr. za saleziánov, na to je určený projekt  Po registrácii na stránke máš na výber z viacerých kňazov, za ktorých sa môžeš počas pôstu pomodliť každý deň 3 ZDRAVASY.

Možností na stíšenie je, samozrejme, viac. Či už použijete niektorú zo spomínaných pomôcok, alebo máte nejaké svoje overené. Výsledok ale zaručene príde.

Prijmime toto pozvanie a poďme nasledujúcich 40 dní počúvať, čo nám chce Boh povedať. Cieľom je spoločne sa duchovne pripraviť na Veľkú noc, pri ktorej si pripomenieme umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista.