Blíži sa sviatok sv.Jozefa, ženícha Panny Márie. Môže sa ľahko stať, že nenútene, nepozorovane prejde okolo nás. Nečudo, veď nehlučné spôsoby a skrytý život sú vlastné aj jeho nositeľovi, nemeniac nič na tom, ako veľa je toho, čo nás o ceste k svätosti môže naučiť. Veď patrí medzi tých zopár mužov, ktorých Písmo označuje jedným zo svojich najkrajších titulov: „človek spravodlivý“(Mt 1, 19). Tu je niekoľko dôvodov prečo si všimnúť pre svet neviditeľného sv. Jozefa.

  1. Je patrónom pracujúcich

Nám mužom zaberá práca veľkú časť života. Snažíme sa pracovať tak, aby naša práca bola Bohu na slávu. Sv. Jozef nás môže naučiť, ako každou prácou, nech je akákoľvek uctievať Boha. Jednou z vecí, ktorá nám môže pomôcť je začať pracovný deň krátkou modlitbou k sv. Jozefovi(môže to byť aj jedna z modlitieb, ktorú si opíšeme a budeme na lístku nosiť v peňaženke). Môžeme ho prosiť o pomoc, ak máme problém nájsť si prácu, alebo keď z platu ktorý mame len ťažko zaplatíme všetko potrebné. On bol poverený postarať sa o Božieho Syna, preto dobre rozumie tlaku, ktorému muž čelí, keď sa chce postarať o svoju rodinu.

  1. Učí nás ako byť otcom

Boh Otec si sám vybral Jozefa spomedzi všetkých mužov za „pozemského otca“, pestúna Ježiša. To skutočne hovorí niečo o jeho charaktere, pre ktorý mu dôveroval a zveril starostlivosť, vedenie a ochranu Božieho Syna a najväčšej zo stvorenia, Panny Márie. Sv. Jozef verne slúžil sv. rodine, ochránil ju pred nebezpečenstvom a tak mohli naplniť úlohu, ktorú každému z nich Boh dal. Sv. Jozef učil Ježiša v jeho ľudskosti, ako byť skutočným mužom. Určite ho učil ako byť veriacim Židom – ako sa modliť, čítať Písma, rovnako ťažkej fyzickej práci – práci tesára. Tak ako on, aj my sme povolaní byť tými, ktorí vedú svoje rodiny v ťažkých chvíľach aj v bežných dňoch. Neustále zosobňovať lásku Boha Otca našim manželkám a deťom. Môžeme ho prosiť, aby aj nás naučil modliť sa, aby nám vyprosil silu ostať vernými tam, kde to nezvládame.

  1. Bol mužom poslušným

Vždy keď ho Boh o niečo požiadal, bol pripravený urobiť to. Či už to znamenalo vziať si Máriu za svoju manželku, ísť do Betlehema zapísať sa, alebo utekať s rodinou ďaleko do Egypta, Jozef vždy plnil Božiu vôľu ihneď. V dnešnej dňoch, keď stále počúvame ako je „potrebné“ robiť veci tak, ako sami chceme, ako je to pre nás príjemné, pohodlné, alebo práve vyhovujúce, Jozef je tým, kto nám pripomína, že skutočná veľkosť je v počúvaní a nasledovaní Božej vôle.

  1. Bol mužom ticha

Ani v jednom z evanjelií nepočujeme od Jozefa ani jediné slovo, preto máme právo predpokladať, že bol mužom ticha. Vďaka tomuto tichu bol schopný počuť Boží hlas a rozoznať jeho vôľu pre Svätú rodinu. V tejto dobe hluku a mnohých (často zbytočných) slov nám Jozef pripomína, že ak túžime počuť Boží hlas, potrebujeme stíšiť a upokojiť svoje srdce v tichu modlitby. Rovnako nás učí, že sú situácie keď svoju autentickosť nepotrebujeme preukazovať slovami, ale skutkom. Sv. Jozef učí svet o svätosti nie dlhými teologickými úvahami, ale svätým spôsobom, ktorým žil.

foto