Svetový deň starých rodičov a seniorov

Tento deň bol ustanovený v roku 2021 a každoročne sa slávi v celej Cirkvi na štvrtú júlovú nedeľu, blízko sviatku svätého Joachima a svätej Anny, Ježišových "starých rodičov". Pápež pripomína, že svedectvo starších ľudí je dôležité a významné, a vyzýva ich, aby "boli učiteľmi pokojného spôsobu života, ktorý je pozorný voči najslabším. Táto misia sa začína vo vlastnej rodine, ale nekončí tam, ale siaha k "mnohým vystrašeným vnúčatám, ktoré sme ešte nestretli a ktoré možno utekajú pred vojnou alebo trpia kvôli nej" na Ukrajine, v Afganistane, Južnom Sudáne alebo na iných miestach sveta. Svätý Otec pozýva starých rodičov a starších ľudí, aby naďalej prinášali ovocie, a navrhuje im, aby osobitným spôsobom prežívali rozmer modlitby.
 

Organizátor

Dikastérium pre laikov, rodinu a život, Konferencia biskupov Slovenska, jednotlivé diecézy a farnosti.
 

História

31. januára 2021 Svätý Otec František oznámil svoje rozhodnutie ustanoviť „Svetový deň starých rodičov a seniorov“ v pravidelnom termíne štvrtej júlovej nedele, v blízkosti liturgickej spomienky sv. Joachima a Anny, Ježišových „starých rodičov“. Za tému 1. svetového dňa vybral pápež slová: „Ja som s tebou po všetky dni“ (Porov. Mt 28,20), ktoré majú vyjadrovať blízkosť Pána a Cirkvi životu každého starého človeka. Myšlienkou bolo vytvoriť čo najviac decentralizovaný deň, aby sa toto posolstvo dostalo ku každému starému rodičovi a každému staršiemu človeku, dokonca aj k tým najosamelejším. Tento deň má byť príležitosťou na prežívanie vychádzajúcej Cirkvi. Spôsob, akým bude každá diecéza alebo farnosť sláviť tento deň môže byť úplne odlišné a prispôsobené pastoračným potrebám každého kontextu. Tam, kde už takáto tradícia existuje, pozývame vás, aby ste ju udržiavali.
 

Logo

Pápež František v modlitbe Anjel Pána, ktorou tento deň vyhlásil, označil tento deň za "sviatok stretnutia", a preto sme za logo podujatia bolo vybrané objatie. Vo vodoznaku možno čítať puto, na ktorom Svätý Otec tak veľmi trvá, medzi starými rodičmi a ich vnúčatami, ale objatie by mohlo byť aj medzi dvoma manželmi, ktorí sú už v rokoch, ale ich vzájomná láska vzrástla; alebo medzi dvoma staršími ženami, ktoré sa vzhľadom na ubúdajúce sily a obmedzené zdroje rozhodli bývať spolu, aby sa navzájom podporovali; alebo aj medzi mladým človekom, ktorý sa sám vyberie na stretnutie so starším človekom, aby oslávil Svetový deň starých rodičov a starších ľudí. Logo v sebe skrýva aj nostalgiu za časmi, keď sa ľudia mohli slobodne objímať, a vyjadruje želanie, aby sa to čoskoro obnovilo aj na miestach, kde je to stále nevysvetliteľne zakázané.
 

4. Svetový deň starých rodičov a seniorov

Termín: 28. júl 2024
Téma: "Neopusť ma v čase staroby" (Žalm 71, 9)