„Túžim, aby prvá nedeľa po Veľkej noci bola Sviatkom milosrdenstva,“ takto čítame v Denníčku sv. sestry Faustíny (299) o Ježišovej túžbe. Voľba práve tohto dňa, keď vrcholí oktáva Zmŕtvychvstania Pána, poukazuje na úzky súvis medzi Ježišovým vykupiteľským dielom (jeho smrť a zmŕtvychvstanie) a Božím milosrdenstvom. Práve tak sa najviac prejavilo milosrdenstvo Boha voči človeku – nechcel ho ponechať v moci hriechu a smrti, ale chce mu darovať nový život.

foto

V zjaveniach sestre Faustíne Ježiš zároveň prisľúbil zvláštne milosti v tento deň: „V ten deň je otvorené vnútro môjho milosrdenstva. Vylievam celé more milostí na duše, ktoré sa priblížia k prameňu môjho milosrdenstva ... Kto v tento deň pristúpi k prameňu života (hodné prijatie sv. prijímania), dosiahne úplné odpustenie hriechov a trestov... Nech sa nebojí priblížiť ku mne žiadna duša, hoci by jej hriechy boli ako šarlát.“ (Den. 300 a 699) Aj z týchto slov tušíme, že z týchto milostí čerpá ten, kto si je úprimne vedomý svojej hriešnosti pred Bohom a dôveruje, že Boh mu chce byť naozaj milosrdný. Teda k dosiahnutiu milosti úplného odpustenia vín a trestov je potrebné splniť tieto 4 podmienky:

  • byť v milosti posväcujúcej (bez ťažkého hriechu) bez náklonnosti k hriechu
  • prijať sväté prijímanie v nedeľu Božieho milosrdenstva
  • prejaviť Bohu dôveru
  • preukázať aspoň jeden úkon milosrdenstva (skutkom, slovom alebo modlitbou)

V našej farnosti chceme sláviť tento deň aj popoludňajšou pobožnosťou o 15.00 hod. v Sabinove aj na filiálkach. Budeme sa modliť Korunku k Božiemu milosrdenstvu a strávime čas v adorácii pred Eucharistickým Ježišom. Taktiež požehnáme obrazy Milosrdného Ježiša, ktoré si so sebou prinesiete, ako si to v tento deň želá sám Ježiš (porov. Den. 49 a 88).

Preto vás všetkých pozývame otvoriť sa viac v tento deň Bohu vo viere, že chce prejavovať svoje milosrdenstvo každému z nás.