Téma Dobrej noviny tohto roku je „KTO TVORÍ S LÁSKOU, NENIČÍ.“

V tomto názve sa skrýva aj naša túžba povzbudiť hlavne vás - koledníkov k „nebežnej tvorivosti v bežnom živote“. Našou túžbou je, aby sme sa dokázali počas obdobia prípravy na Vianoce aspoň na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa nad tým, ako žijeme. Prehodnotiť to, ako využívame dary, ktoré nám dobrý Boh dal do správy. Ako sa správame k prírode, prírodným zdrojom? Ako používame vodu? Ako sa správame, keď nakupujeme jedlo a rôzne veci pre nás a našich blízkych? Ovplyvňuje moje správanie tu na Slovensku aj životy ľudí v iných krajinách?

Dobrá novina sa už 15 rokov snaží rozvíjať na Slovensku zmysel pre solidaritu s núdznymi v rozvojových krajinách. Solidarita je veľmi dôležitá a povzbudzuje nás k nej aj Cirkev. Pomoc núdznym je konkrétnym prejavom našej lásky k Bohu a blížnym. V rozvíjaní solidarity v našej spoločnosti chceme aj naďalej pokračovať.

V poslednom období sme si pri našej spolupráci s partnermi v rozvojových krajinách uvedomili aj ďalší dôležitý rozmer. Ľudia v mnohých oblastiach na zemi žijú vo veľmi úzkom vzťahu s prírodou. Keď sa príroda začne správať neštandardne – oni to pocítia ako prví. Toto neobvyklé správanie prírody dnešná spoločnosť pomenovala ako klimatické zmeny. Keď v Keni v minulom roku neprišli pravidelné dažde, ktoré predtým desaťročia prichádzali, najviac to pocítili tí najchudobnejší. V štvrtiach pre chudobných – v nairobských slumoch – mali dodávku pitnej vody iba raz za týždeň. Rodiny v slumoch tak museli prežiť s 20 alebo 40 litrami pitnej vody na týždeň. Vieš si predstaviť, že to vôbec nie je jednoduché. Len na ilustráciu: u nás na Slovensku priemerne minieme na osobu okolo 90 až 120 litrov vody denne. Štyridsať litrov vody minieme na 5 minútové sprchovanie.

Aj u nás na Slovensku sme v posledných rokoch zažili povodne, ktoré boli intenzívnejšie ako v posledných desaťročiach. Je veľmi zložité posúdiť, nakoľko sú takéto výkyvy prírody spôsobené samou prírodou a nakoľko sme ich spôsobili my ľudia svojou činnosťou.

Je však úplne jasné, že hlavne obyvatelia rozvinutých krajín pre svoje pohodlie spotrebúvajú veľmi veľké množstvo prírodných zdrojov. Životný štýl obyvateľov hospodársky vyspelých krajín charakterizuje spotreba alebo iným slovom konzum.

Sme zameraní na to, aby sme sa mali lepšie. Myslíme si – alebo ak nie tak nás o tom presviedčajú média a reklama – že lepšie sa budeme mať, keď budeme vlastniť viac... Keď budeme mať väčší dom, rýchlejšie auto, drahší mobil ...

Je potrebné, aby sme sa snažili hľadať nové riešenia aj s ohľadom na životy ľudí podieľajúcich sa na výrobe a s ohľadom na prírodu a naše životné prostredie. Aj tým, že budeme konzumovať možno striedmejšie a rozumnejšie – aj tým pomôžeme ľuďom v rozvojových krajinách.

Zem aj s jej bohatstvom je tu pre nás. Boh ju stvoril pre nás a my ju máme spravovať. V súčasnom svete je mnoho oblastí, kde nefunguje spravodlivosť a to prináša so sebou mnohé problémy pre ľudí. Je dôležité, aby sme urobili, čo môžeme pre vytváranie vzájomných pozitívnych vzťahov medzi ľuďmi. To prinesie omnoho väčšiu radosť zo života nám a umožní to ľudskejší život pre budúce generácie u nás i v rozvojových krajinách.