Po piatich rokoch sa v našej farnosti uskutočnia voľby novej Farskej ekonomickej rady (FER). Volebný lístok bol v prílohe Farského listu v nedeľu 5. 2. 2017. Volebný lístok vypíšte po zrelej úvahe, čitateľne, najlepšie tlačeným písmom. Najprv na ňom označte pre ktorý kostol navrhujete členov FER. Potom môžete navrhnúť aj tri mená (minimálne jedno), s adresou a povolaním, aby sme vedeli koho myslíte v prípade zhody mien a tiež aby sme vedeli, koho máme osloviť v prípade zisťovania jeho súhlasu s menovaním do FER. Návrhy môžete doniesť do kostola do označenej krabice – buksy do 28. februára 2017. Ak by niekto potreboval ďalší volebný lístok, môže si ho vyžiadať v kancelárii na fare v úradných hodinách.

Aké je úloha a zmysel FER, čo sa očakáva od členov, aj spôsob voľby, určuje štatút FER platný pre našu arcidiecézu od 1. 1. 2007.

Kódex kánonického práva stanovuje, že každá farnosť má mať ekonomickú radu, ktorej činnosť je riadená univerzálnym právom Cirkvi a normami diecézneho biskupa.

Farská ekonomická rada je pomocným a poradným orgánom farára. Radí a pomáha mu v správe majetkov a v ekonomických záležitostiach týkajúcich sa celej farnosti prostredníctvom svojich názorov, skúseností a odborných rád tak, aby majetok farnosti bol spravovaný šetrne, obozretne a spoľahlivo.

Farár zastupuje farnosť vo všetkých právnych záležitostiach. Jeho povinnosťou je dbať o to, aby sa farské majetky spravovali podľa noriem, ktoré vydala kompetentná cirkevná autorita. Zároveň je zodpovedný za dodržiavanie príslušných zákonov SR. Členovia FER majú dodržiavať mlčanlivosť, okrem záležitostí, ktoré sú platným uznesením uznané za zverejniteľné. Záväzok mlčanlivosti zostáva v platnosti aj po skončení členstva vo FER. FER nikdy nemôže platne konať bez farára. Farárovi jedinému prináleží zverejniť záležitostí týkajúce sa farského majetku. Členova FER majú vždy konať v záujme farnosti a usilovať sa o vytváranie ducha dôvery medzi farárom a veriacimi. Nezabúdajú pritom tiež na ducha kresťanskej solidarity s inými.

Úlohy farskej ekonomickej rady: Pomáha dozerať na ochranu farského majetku, aby neutrpel škodu alebo, aby sa nestratilo nič z toho, čo tvorí cenný alebo kultúrny majetok farnosti. Prerokuje rozpočet na nový rok. Na konci roka farár za pomoci FER zostaví výkaz o správe – prehľad príjmov a výdavkov, ktorý odošle svojmu dekanovi. Stará sa o zdroje príjmov a zabezpečenie potrieb farnosti, povzbudzuje a organizuje veriacich v starostlivosti o budovy a majetky farnosti. Pomáha farárovi pri vedení a dopĺňaní inventárneho zoznamu. Dbá, aby milodary, ktoré dali veriaci na určitý cieľ Cirkvi, boli použité iba na tento cieľ. Členovia FER spočítavajú a evidujú všetky zbierky konané vo farnosti a dbajú o ich včasné odoslanie. Súhlas FER sa vyžaduje k všetkým väčším finančným aktivitám: opravy cirkevných budov, novostavby, predaj, kúpa a nájom cirkevného majetku, pôžičky, a tiež ku konaniu zbierok pre účely farnosti. Zástupcovia FER sú prítomní pri odovzdávaní a preberaní správy farského majetku. FER má právo na všeobecný prehľad o všetkom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku farnosti, o hospodárení s farským majetkom a finančnej situácii farnosti. Má právo nahliadnuť do účtovnej dokumentácie.

Celkový počet členov FER nezávisí od počtu farníkov, ale od ekonomickej aktivity farnosti. FER má mať najmenej troch členov (okrem farára). Maximálny počet členov by nemal byť viac ako desať. Členom FER môže byť muž alebo žena po dovŕšení 21. roku veku, s trvalým pobytom vo farnosti. Má to byť čestný a svedomitý kresťan katolík odhodlaný hájiť záujmy Cirkvi. Členovia FER by mali byť prakticky zbehlí vo finančných a hospodárskych veciach.

Spôsob voľby: farár požiada veriacich, aby navrhli kandidátov, z ktorých farár vyberie 3-5 do miestnej kostolnej rady. Pri ich výbere zohľadní počet získaných hlasov. Farár sa opýta tých, ktorých vybral, či súhlasia so svojím menovaním za člena kostolnej rady. Všetci tí, ktorí budú pomáhať farárovi v správe farského majetku, zložia v prítomnosti farára sľub, že zverenú úlohu budú vykonávať svedomite, zodpovedne, v jednote so svojim farárom a v súlade s normami vzťahujúcimi sa na správu farského majetku. Členstvo vo FER je na päť rokov. Odporúča sa, aby členstvo nebolo dlhšie než dve po sebe nasledujúce obdobia. Táto norma sa nevzťahuje na farára.